8+1 tipp hogy csökkentsd az energiafogyasztásod

Van néhány ötletünk, amellyel hatékonyabbá teheted otthonod energiagazdálkodását. Néhány kisebb, néhány nagyobb dolog, melyet újragondolsz, és vége a pazarlásnak! 1. Telepíts napelemrendszert A legfontosabb és a leghatékonyabb megoldással kezdünk, hiszen minden más ebből eredhet. Az energiafogyasztás csökkentésének, ha minden megoldást megragadunk, hogy megújuló energiaforrást használjunk. Akár hőszivattyúval fűtünk, akár napelemrendszer lát el minket energiával, már sokat tettünk nem csak a Földünkért, hanem az energiafüggetlenségért is.  1: A napelemrendszered legyen back up funkciós A backup üzemmód a hibrid inverter egyik képessége. Ha pedig akkumulátort is vásárolsz hozzá, akkor az áramot hosszabb távon is tárolni tudja, és akár az egész épületet képes lesz akkumulátorról ellátni. A hibrid, mindkét funkcióra alkalmas: az önellátásra is, valamint a hálózati áramra való csatlakozásra is.  Miért hibrid inverter és back up funkció? Mert így nem  leszel rászorulva az  áramszolgáltatóra. Teljesen független lehetsz. A szigetüzemű napelemrendszerhez hasonlóan működő napelemrendszer teljesen független az áramszolgáltatótól. Viszont nem csak akkor van energiád, ha süt a nap, hiszen tárolod. A  rendszer hibrid, és ezáltal bármikor visszacsatlakozhatsz az elektromos hálózatra. Ez pedig biztonságot ad. +2 : Tervezd meg az energiafogyasztást: alakíts ki teljesen tudatos rendszert Hogy miről beszélünk? Pontosan arról, hogy a mai világban teljesen átgondolt, kontrollált és testreszabható áramfogyasztást alakíthatunk ki. Olyan […]

Van néhány ötletünk, amellyel hatékonyabbá teheted otthonod energiagazdálkodását. Néhány kisebb, néhány nagyobb dolog, melyet újragondolsz, és vége a pazarlásnak!

1. Telepíts napelemrendszert

A legfontosabb és a leghatékonyabb megoldással kezdünk, hiszen minden más ebből eredhet. Az energiafogyasztás csökkentésének, ha minden megoldást megragadunk, hogy megújuló energiaforrást használjunk. Akár hőszivattyúval fűtünk, akár napelemrendszer lát el minket energiával, már sokat tettünk nem csak a Földünkért, hanem az energiafüggetlenségért is. 

 • 1: A napelemrendszered legyen back up funkciós

A backup üzemmód a hibrid inverter egyik képessége. Ha pedig akkumulátort is vásárolsz hozzá, akkor az áramot hosszabb távon is tárolni tudja, és akár az egész épületet képes lesz akkumulátorról ellátni. A hibrid, mindkét funkcióra alkalmas: az önellátásra is, valamint a hálózati áramra való csatlakozásra is. 

Miért hibrid inverter és back up funkció? Mert így nem  leszel rászorulva az  áramszolgáltatóra. Teljesen független lehetsz. A szigetüzemű napelemrendszerhez hasonlóan működő napelemrendszer teljesen független az áramszolgáltatótól. Viszont nem csak akkor van energiád, ha süt a nap, hiszen tárolod. A  rendszer hibrid, és ezáltal bármikor visszacsatlakozhatsz az elektromos hálózatra. Ez pedig biztonságot ad.

 • +2 : Tervezd meg az energiafogyasztást: alakíts ki teljesen tudatos rendszert

Hogy miről beszélünk? Pontosan arról, hogy a mai világban teljesen átgondolt, kontrollált és testreszabható áramfogyasztást alakíthatunk ki. Olyan rendszert, ahol az energiát a nap fénya adja. Hogyan? Első lépésben a fogyasztási görbe megtervezésével. Ehhez mi kell? Egy Fronius smart meter, amely meg tudja vizsgálni, hogy mikor milyen eszközzel mennyit fogyasztasz. Hogy mi a következő lépés?

Első körben már ehhez is kapcsolhatsz egy kis tudatosságot, főleg, ha hibrid vagy szigetüzemű napelemrendszerrel működteted az otthonod. A napsütéses időszakokra időzítsd a legnagyobb fogyasztású eszközeidet. A Fronius rendszere segít feltárni, hogy van-e rejtett nagy áramfogyasztó az otthonodban. Emellett pedig meg tudja mutatni, hogy hogyan tudnál kisebb változtatásokkal több energiát megspórolni. Mivel kimutatja, hogy például a mosógépet rossz időpontban használod, mert a napfény 14:00 körül szokott a legjobb szögben a napelempanelre világítani, te pedig két órával később szoktad bekapcsolni. 

Hibrid napelemes rendszerrel csökkken az energiafogyasztás

De mi lehet még ennél is jobb tipp? Ha akkumulátorban tárolod napelemrendszer által termelt energiát. Mindezt pedig összekapcsolod a Fronius smart rendszerével is. Mely segít kiszámolni, hogy mikor mennyit fogyasztasz, és jelzi számodra, hogy mikor van energiafelesleged, és eldöntheted, hogy mit kezdesz vele.

Nyilvánvalóan az elmúlt hónapokban főleg a fűtés mikéntje került a középpontba. Hiszen az embereket az foglalkoztatja a legjobban, hogy hogyan tudnak majd a lehető leghatékonyabban, és persze legköltséghatékonyabban fűteni. Erre a kérdésre rengetegféle válasz létezik. Házfüggő, lakásfüggő, akár a tájoláson, akár az épület anyagán, tervezésén, belmagasságán, a fűtési rendszeren, és még sok minden máson is múlik, hogy melyik a legoptimálisabb megoldás. Ha minket kérdezel, nyilvánvalóan a megújuló energiát javasoljuk akár fűtés szempontjából is. De vannak helyzetek, amikor ezt nem lehet gyorsan meglépni. 

Bármilyen tényezők mentén is nézzük egy otthon fűtését, egy dologban biztosak vagyunk. A hőszigetelés látványosan befolyásolja annak hatékonyságát. Akár új nyílászárókról, akár külső plusz szigetelésről beszélünk, abban biztosak lehetünk, hogy a hőszigeteléssel tettük meg az első lépést az ideális és energiahatékony feltételek megteremtéséhez. 

Azonban nem csak az ablakprofilok és ablaküveg minősége számít, vagy épp a bejárati ajtó szigetelése. Ott a redőny is. Sokan csak az árnyékolásra gondolnak, amikor redőnyről van szó. Azonban a redőnyöknek nem csak a nyári árnyékolásban, hanem a téli szigetelésben is fontos szerepük van.. Azok, akik jól záródó redőnyt használnak, akár 25-40%-al is csökkenthetik otthonuk energiaveszteségét. 

energiafogyasztás

2. Temperáló fűtés

A temperáló fűtés az a megoldás, amikor a légkondícionálót és a hagyományos radiátoros fűtést egyszerre, egymást erősítve alkalmazod. Mi ennek a lényege? Így fűtheted be a lehető leggazdaságosabban az otthonodat. Ugyanis érdemes ezt úgy csinálni, hogy 17-20 Celsius fokig bekapcsolod a radiátort. Akár vegyestüzelésű kazánnal, akár gázfűtéssel rendelkezel. Itt az számít, hogy ne ezt a megoldást használd a komfortos hőmérséklet elérésére, hanem épp csak annyira kell fűtened, hogy ne hűljenek ki a falak. Arra, hogy a számodra komfortos hőmérsékletet, 22-23 fokot elérd, a hűtő-fűtő klíma melegítő funkcióját használd. Miért? Mert a klíma nem fűtőszállal működik, amely energiapazarló megoldás, hanem sokkal bonyolultabb, de hatékonyabb módon tartja melegen a helyiség levegőjét. Egy A energiaosztályú klímával tehát nagyon jól jártál. Főleg, ha az áramot napelem termeli. 

3. Cserélj le minden égőt LED-re!

Tudtad, hogy a LED izzók 7x kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományosak? Emellett sokkal tovább kitartanak, ezért ritkábban kell lecserélned őket. Energiafogyasztás szempontjából a LED égők a legjobbak.

1300 lumen fényerő eléréséhez a klasszikus izzó 100 Wattot fogyaszt, a halogén izzó pedig 70 Wattot fogyaszt, a LED izzó viszont mindössze 15 Wattot. A LED izzó tehát sokkal energiahatékonyabb, és ezáltal pedig költségkímélőbb. Napi 4 óra üzemelés mellett 518 ft/évre jön ki egy LED izzó költsége, míg a klasszikus izzóké 2-3000 ft. 

4. ECO funkció használata a háztartási gépeken 

Azonnal kezdd el figyelni a háztartási gépek programjait. A legtöbb esetben ugyanis csak az ECO programra van szükséged. A mosogatógép hatékonyan és szépen mossa el a nem extrém koszos vagy zsíros tányért ezen a programon. A mosógép ugyanolyan tisztára mossa a ruhát, ha az nem olajfoltos vagy nincs rajta komolyabb szennyeződés. Az összes háztartásigép sokkal, de sokkal kevesebbet fogyaszt ECO módban. Az energiafogyasztás csökkentése ilyen egyszerű. 

A mosogatógépeden az ECO mód nagy eséllyel a leghosszabb időtartamú program. Hiszen pont a hosszú, lassú áztatással, kisebb energiakifejtéssel éri el ugyanazt a hatást, mint egy sokat fogyasztó, intenzív mosással érne el. Egy átlagos mosogatógép 9 liter vizet fogyaszt el ECO módban, miközben a többi programmal 12, de akár 15-17 liter vizet is elhasznál. De ugyanilyen arányú az energiafogyasztás is, hiszen eco üzemmódban ez is majdnem fele annyi energiát fogyaszt el a mosogatógép, mint egyébként. 

Ráadásul mindez nem csak a mosogatógépre igaz. Minden háztartásigép esetében legalább 40%-al kevesebb energiát fogyasztasz ECO módban, mint egyébként. Ráadásul az egyes eszközöket a találékony és tudatos használat is hatékonyabbá ls energiatakarékosabbá teszi. 

5. Energiacímkék: az alacsony áramfogyasztás kulcsa

Ha eddig még nem tetted, mostmár kezdd el komolyan venni az energiacímkéket, mikor új gépet vásárolsz.  Hiszen ezzel jelölik a gépek fogyasztását. Az új besorolás már A-G-ig terjedő skálán rendszerezi a gépek energiatakarékossági fokát. Ezért nem kell megijedned, ha  egy gép B vagy C besorolású, hiszen ezek a korábbi A+ és A megfelelői. 

Az energiacímkék figyelembevétele tehát még egy foka a tudatosságnak, melyet azonban a gépek megfelelő, átgondolt használatával kiegészítve lehet még jobban fokozni. Ezek pedig mind kevesebb és kevesebb energiafogyasztást jelentenek. Sok apró részletből áll össze az egész, melyet a számok majd bizonyítani fognak.

6. A hűtő elhelyezkedése befolyásolja az energiafogyasztást

Nem is gondolnád, hogy a hűtő elhelyezésével is befolyásolod a fogyasztását. Ha meleget kell a hűtőnek kompenzálnia, akkor nőni fog az energiafogyasztása. Ezért nem érdemes oda tenned, ahol közvetlenül érheti napfény nyáron. Esetleg hőt termelő konyhai vagy más háztartási eszköz, vagy radiátor se legyen a hűtő közelében. Ezért a hűtő helyét már a konyha megtervezésekor találd ki. Semmiképp ne tedd a sütő mellé, hiszen ez messze a legrosszabb döntés lehet. Ilyenkor az energiafogyasztás sokkal magasabb, mint lehetne. 

7. Használj termosztátos csaptelepet

A termosztátos csaptelep szintén egy zseniális találmány. Miért? Mert sokkal kevesebb vizet és energiát használsz el zuhanyzás vagy kézmosás közben, ha ilyen okos eszközöd van. Mert ez a csaptelep úgy működik, hogy egy adott hőmérsékletre beállítod a vizet, és ezért nem lesz hőingadozás. Ezzel pedig több tíz literrel kevesebb vizet hagysz elfolyni zuhanyzás közben. Ugyanis a kutatások szerint addig, amíg meg nem találjuk a zuhanyzásunkhoz ideális vízhőmérsékletet, rengeteg vizet engedünk elfolyni. 

Ha ezek közül a tippek közül bármelyiket megfogadod, már nagy lépést teszel az energiaspórolás irányába. De ha mindet megfogadod, az áramfogyasztás megtervezése, a napelemes rendszer tudatos használata, és az akkumulátor kombinálásával, akkor óriásit léptél előre! Ha tetszettek a tippjeink, olvasd el a többi bejegyzésünket is! Ha pedig napelemrendszer telepítésén gondolkodsz, akkor kérj ajánlatot!

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!