A megtérülés mérlegén – A vállalati napelemes rendszerek költség-haszon elemzése

Érdemes zöld energiába fektetni? Megtérül valaha a beruházásunk? Noha a fenntarthatóság és az energiahatékonyság egyre fontosabb kulcsszavak a vállalatok életében, egy energetikai beruházás – például egy napelemes rendszer megépítése – továbbra is alapvetően pénzkérdés. A nap végén az a fontos, mennyi idő alatt térül meg a befektetett pénz és mekkora nyereséget realizálhatunk vele. Jó hírünk van: napelemes rendszerbe invesztálni igen jó pénzügyi befektetés! Most részletes elemzéssel és egy konkrét példán keresztül meg is mutatjuk, miért. 

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy zöld energiába, különösen napelemes rendszerbe fektetni nem pusztán fenntarthatósági kérdés, hanem stratégiai előnyt – a többi között alacsonyabb költségeket, kiszámíthatóbb energiaellátást, jobb piaci megítélést, előnyösebb tárgyalási pozíciót stb. – jelentő beruházás. Mivel egy hosszú távú, 20-30 éves időtávra szóló befektetésről beszélünk, egy napelemes beruházás előtt óhatatlanul felmerülnek a mindenkit foglalkoztató kérdések: mennyi idő alatt hozza vissza az árát, és mennyit hoz a konyhára?  

A jó hír az, hogy vállalati felhasználás esetén egy napelemes rendszer mindenképpen visszahozza az árát, a megtérülés gyorsaságát és a befektetés jövedelmezőségét, a realizálható nyereséget azonban több tényező befolyásolja. Utóbbiakat a legegyszerűbben a nettó jelenérték (NPV) számítással határozhatjuk meg, amely a kezdeti befektetési kiadások, a várható későbbi ráfordítások, illetve pénzhozamok számításakor – hosszú távú befektetés lévén – figyelembe veszi a pénz időértékét is.  Azaz, hogy mennyit ér majd a ma befektetett pénzünk 20 éves időtávon. A következő bekezdésekben részletesen elemezzük ezeket a szempontokat.

1. A rendszer mérete és típusa

Az egyik fontos tényező a rendszer mérete és típusa (a közcélú hálózattal való kapcsolata), amely befolyásolja a megtérülés idejét és a lehetséges energiamegtakarítás mértékét. Nézzük meg, hogy vállalatok esetében milyen típusú rendszerekről beszélhetünk: 

 1. 50 kWp teljesítményig a napelemes rendszer betáplálhat a közcélú hálózatba. Ebben a modellben a betáplált, illetve a hálózatból felvett áram közötti különbözetért fizet a fogyasztó. A 2024. januárjától érvényes bruttó elszámolás szerint a szolgáltató jóval magasabb áron értékesíti az áramot a fogyasztónak, mint amennyiért megvásárolja tőle, ezért különösen fontos, hogy a napelemes rendszer termelése minél inkább összhangban legyen a fogyasztással. Ilyen típusú rendszerek elsősorban a háztartások és a kisebb energiafogyasztással rendelkező cégek, vagy azok telephelyei számára jelentenek ideális megoldást. 
 2. 50 kWp teljesítmény felett a napelemes rendszer nem táplálhat be a hálózatba, ezért úgynevezett visszwatt-védelemmel kell ellátni.  Az ilyen rendszerek lényege, hogy a  napelemek által megtermelt, de fel nem használt energia “elveszik”. Ezért itt különösen fontos, hogy a termelés és a fogyasztás a lehető legjobban egybe essen. Hiszen, ha magas a visszwatt veszteség, nőhet a megtérülés ideje. 

A megtérülési idő mindkét esetben javítható, ha az aktuálisan fel nem használt energiát eltároljuk. Az energiatárolók beépítésével nagyobb méretű/teljesítményű napelemes rendszer építhető, illetve csökkenthető a visszwatt veszteség, ezáltal növelhető az önfogyasztás. Noha az akkumulátorok beépítése nagyobb beruházási költséggel jár, hosszabb távon jobb megtérülést eredményez, hiszen nagyobb arányban támaszkodhatunk a saját magunk által megtermelt, ingyenes energiára. Az éppen fel nem használt energiát akkor is hasznosíthatjuk, amikor nem süt a nap: például este, elektromos járművek töltésére, vízmelegítésre, világításra stb.

Ha például egy cég napelemes rendszere 40 százalékos visszwatt veszteséggel üzemel, energiatárolók beépítésével a veszteség 10-15 százalékkal csökkenthető, azaz ennyivel nagyobb lesz az önfogyasztása, ami javítja a megtérülést. Az energiatárolóval rendelkező vállalatok ráadásul a jövőben értékesíteni is tudják a tárolókapacitásukat, amivel szintén pénzt kereshetnek.

2. Az optimális méretezés és tájolás

Sokat nyom a latban a napelemes rendszer optimális tájolása, hogy a lehető legtöbb napsugárzás érje a paneleket. A tervezésnél ezért precíziós drónnal mérjük fel a telepítés helyét, a különféle tereptárgyakat (kémények, antennák, fák stb.), azok árnyékhatásait, majd figyelembe véve az egész éves napjárást, számítógépes modellezéssel határozzuk meg a legjobb panelkiosztást. Minél jobban növeljük a „befogható napsugárzás” mennyiségét – és azt hatékonyan fel is tudja a vállalkozás használni –, annál nagyobb rendszer telepíthető. Következésképpen: nagyobb lesz a tőkére eső megtérülés is.

3. Az áram ára

Az áram beszerzési ára vállalatonként eltérő, és jelentős hatással van a napelemes rendszer megtérülésére. A nagyobb cégek gyakran az áramtőzsdén vásárolnak áramot, míg mások fix áron kötött, 1-2 éves szerződésekkel dolgoznak. Az áram beszerzési árát a fogyasztási profil is befolyásolhatja – például egy logisztikai cég kiegyenlítettebb fogyasztással olcsóbban juthat áramhoz, mint egy olyan vállalat, ahol ingadozó a fogyasztás, mert nagy energiafogyasztással járó műveletek vannak. 

Az elmúlt években az áram ára drasztikusan emelkedett. 2020-ban még 18-19 Ft/kWh volt, míg 2022-ben a 7-8-szorosára nőtt. 2023-ban az árak némileg csökkentek, de még mindig magasak: a korábbi ár négy-ötszöröse körül, azaz 80-140 Ft/kWh között mozognak. A napelemes rendszer megtérülése szempontjából fontos tényező ez, hiszen minél magasabb az áram ára, annál gyorsabban térülhet meg a napelemes beruházás. Emellett az áram árának jövőbeli alakulása, vagyis az inflációs prognózis szintén fontos elem a beruházás nettó jelenértékének kiszámításánál.

4. A saját termelésből származó csökkenő költségek

Az önellátás révén csökkenő költségek – mint például az alacsonyabb rendszerhasználati díj – szintén csökkentik a megtérülés idejét és növelik a befektetés értékét. Emellett a saját energiatermelés a jövőbeli áringadozásoknak való kitettséget is csökkenti, hiszen kisebb lesz a hálózatból vett árammennyiség részaránya. 

5. Üzemeltetési és avulási költségek

Végül, de nem utolsó sorban, a napelemes rendszerek üzemeltetési és avulási költségeit is figyelembe kell venni. Habár a napelemek fenntartása viszonylag alacsony költséggel jár, és az avulás mértéke is csökkent az utóbbi időben (évente csak mintegy 1%), ezeket a tényezőket is bele kell kalkulálni a teljes költség-haszon elemzésbe.

Áruházi esettanulmány a megtérülésről

Vegyük egy konkrét esetet, ahol egy áruház döntött a napelemes rendszer telepítése mellett, teljesen piaci alapú beruházásként, támogatás igénybevétele nélkül:

 • Rendszerméret: 250 kWp (visszwatt védelemmel, energiatároló nélkül)
 • Áramár: 120 Ft/kWh
 • Beruházási költség: 70 millió Ft
 • 20 év alatti NPV: 1 600 000 000 Ft
 • Megtérülési idő: 2 év

A 70 millió forintos kezdeti befektetés mellett a rendszer megtérülése két év,  ami figyelemreméltó pénzügyi teljesítmény. A 20 éves időtávra számított nettó jelenérték (NPV) pedig még inkább kiemeli a napelemes rendszer gazdaságosságát és hosszú távú pénzügyi előnyeit, hiszen egy éves szinten 20 százalékos hozamot biztosító befektetésről van szó.

Összefoglalás

A fenti példa után megállapítható, hogy a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel a napelemes rendszerek kiemelkedően gazdaságos beruházások lehetnek. A megtérülési idő általában 2-4 év között mozog, ami tovább csökkenthető európai uniós, vagy egyéb támogatások igénybevételével.

Szakértői támogatás a Green Geo-tól

Egy napelemes rendszer megtérülését nagyban befolyásolja a megfelelő előkészítés és tervezés. Erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja el: 3+1 fontos részlet, ami nem maradhat el egy napelemes rendszer tervezésénél

Egyedi igényekre, fogyasztási profilra szabott megoldásokkal támogatjuk a vállalkozásokat a zöld átállásban. Komplex szolgáltatásaink magukban foglalják a napelemes rendszerek tervezését, kivitelezését és üzemeltetését, valamint az energetikai optimalizálást és az energia-menedzsmentet. Szakértelmünkkel és a legújabb iparági trendek ismeretével támogatjuk ügyfeleinket a fenntartható és gazdaságilag előnyös energiaforrások használatában. 

Lépj velünk kapcsolatba, és kezdjük el együtt kidolgozni a vállalkozásod számára legjobb zöld energetikai megoldást!

Címkék:

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!