A napenergia és társai: a megújuló energia

Hogyan működik a napenergia, hogyan használjuk? Nézzük meg, és hasonlítsuk össze a többi energiaforrással. Így lehet jobban megérteni a napelemek működését is Nézzük a fosszilis energiahordozókat A fosszilis energiahordozók a nem megújuló energiaforrások közé tartoznak. Növényi és állati maradványokból keletkeztek. Ugyanis a levegőtől elzárva bomlottak, így megkövültek.  Ezeknek a nagyrészt szenet és hidrogént tartalmazó vegyületeknek nagy az energiasűrűsége.  Az emberiség az elmúlt időszakokban döntően fosszilis energiahordozókkal működött, tehát nem megújuló energiahordozókat hasznosítottunk az elmúlt évszázadokban. A legismertebb fosszilis energiahordozók a kőolaj, a földgáz és a szén. Ezeknek az energiahordozóknak több hátránya is van. Nem csak a felhasználásuk, azaz égésük során szennyezzük velük a földet, de mennyiségük is véges. Nem tudnak újratermelődni, felhasználásuk véges. Melyek a megújuló energiaforrások? A megújuló energiaforrások azok, melyek kifogyhatatlan energiaforrást biztosítanak, nem merülnek ki. Miért van olyan fontos szerepük? Természetesen azért, mert felhasználásukkal csökkentjük a globális felmelegedés mértékét, kíméljük a Földünket. Nem bocsájtunk ki káros melléktermékeket sem. Gazdasági hatásuk is van, hiszen elterjedésükkel egyre inkább stabilizálni tudjuk az energiaárakat. Függetlenné válunk.  Éppen ezért fontos, hogy a megújuló energiaforrások használatát, a napelemek kérdését is globálisan, komplexen, a jövőbe tekintve értelmezzük. Ne a pillanatnyi aktualitások, sőt, az olykor erősen torzító sajtó, a pillanatnyilag nem kedvező politikai döntések mentén. […]

Hogyan működik a napenergia, hogyan használjuk? Nézzük meg, és hasonlítsuk össze a többi energiaforrással. Így lehet jobban megérteni a napelemek működését is

Nézzük a fosszilis energiahordozókat

A fosszilis energiahordozók a nem megújuló energiaforrások közé tartoznak. Növényi és állati maradványokból keletkeztek. Ugyanis a levegőtől elzárva bomlottak, így megkövültek.  Ezeknek a nagyrészt szenet és hidrogént tartalmazó vegyületeknek nagy az energiasűrűsége. 

Az emberiség az elmúlt időszakokban döntően fosszilis energiahordozókkal működött, tehát nem megújuló energiahordozókat hasznosítottunk az elmúlt évszázadokban. A legismertebb fosszilis energiahordozók a kőolaj, a földgáz és a szén. Ezeknek az energiahordozóknak több hátránya is van. Nem csak a felhasználásuk, azaz égésük során szennyezzük velük a földet, de mennyiségük is véges. Nem tudnak újratermelődni, felhasználásuk véges.

Melyek a megújuló energiaforrások?

A megújuló energiaforrások azok, melyek kifogyhatatlan energiaforrást biztosítanak, nem merülnek ki. Miért van olyan fontos szerepük? Természetesen azért, mert felhasználásukkal csökkentjük a globális felmelegedés mértékét, kíméljük a Földünket. Nem bocsájtunk ki káros melléktermékeket sem. Gazdasági hatásuk is van, hiszen elterjedésükkel egyre inkább stabilizálni tudjuk az energiaárakat. Függetlenné válunk. 

Éppen ezért fontos, hogy a megújuló energiaforrások használatát, a napelemek kérdését is globálisan, komplexen, a jövőbe tekintve értelmezzük. Ne a pillanatnyi aktualitások, sőt, az olykor erősen torzító sajtó, a pillanatnyilag nem kedvező politikai döntések mentén. Nagyobb léptékben kell élni és gondolkodni!

Szerencsére az utóbbi évtizedekben egyre gyorsabban terjed a megújuló energiaforrások használata. Hiszen tudjuk, hogy az EU-nak is komoly stratégiája van a nem megújuló energiaforrások használatának visszaszorítására. Persze nem csak Európában, hanem az egész világon már évtizedek óta egyre elterjedtebbek a szélerőművek, vagy épp a geotermikus energia, vízenergia, vagy épp a fókuszba került napenergia használata. A szélenergia a levegő mozgási energiája, melyet szélturbinával lehet hasznosítani, ráadásul melléktermékek kibocsájtása nélkül. A szélturbinák építése a szélenergia hasznosításának eszköze, melyek nyilvánvalóan háztartási szinten nem működnek. Viszont jó hír, hogy talán hazánkban is módosulnak végre a turbinákat korlátozó törvények.

A vízenergia termelése általában vízerőművek segítségével történik, szintén melléktermék előállítása nélkül. A geotermikus energia pedig a Föld belső hőjének felhasználásával termelt energia.

Hazánk természeti adottságai leginkább a biomassza valamint a geotermikus energia felhasználásának kedveznek. Ez nem jelenti viszont azt, hogy a szélerőművek és persze a napenergia felhasználására ne lennénk alkalmasak. 

Érdemes elolvasni az EU állásfoglalását a napenergia hasznosításának kérdéséről.

napenergia

Napenergia

A napenergia felhasználásában rengeteg potenciál van. Persze ez nem újdonság, hiszen ez a hazánkban legelterjedtebb újrahasznosítható energiaforrás. Legnagyobb előnye, hogy magánháztartások is telepíthetnek napelemrendszert, hiszen a szélturbinákkal vagy vízerőművekkel szemben a napelempanelek telepítése és üzemeltetése jóval egyszerűbb. Ezzel a rendszerrel akár magánháztartások is hozzájárulhatnak a környezetünk védelméhez, és persze a saját áramkiadásuk csökkenéséhez. 

Hazánkban egészen magasnak számít a napsütéses órák száma. Hiszen évi 1900-2200 óráról beszélünk. Ráadásul a napelempanelek sokkal jobban tudják hasznosítani a szűrt fényt, mint a közvetlen, tűző napot, így ilyen szempontból is szerencsés hazánk fekvése. 

A napelemes rendszer úgy működik, hogy a nap elektromágneses sugárzását közvetlenül villamosenergiává alakítja. Az ilyen rendszerek sajátossága, hogy vagy visszatápláljuk a hálózatba a megtermelt áramot, vagy pedig azonnal felhasználjuk. Esetleg egy akkumulátoros rendszerrel kiegészített napelemes rendszert használva tároljuk. 

Ebből a kis összefoglalóból is kirajzolódik a megújuló energia fontossága. Ha szeretnél jobban elmélyülni a napenergia körül forgó rendszerek működésében, szeretnél napelem rendszert telepíteni, akkor olvasgass nálunk, vagy kérdezz!

 

Címkék:

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!