Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

Az elmúlt hónapokban a csapból is energiatárolás folyik, nemrég pályázat is nyílt a háztartások számára akkumulátorral szerelt napelemes rendszerekre. De mi a helyzet a vállalatokkal? Nekik is megéri energiatárolásba fektetniük? A válasz összetett: a szabályozás, a piaci trendek és a technológia fejlődése is arra mutatnak, hogy tényleg eljött az energiatárolás forradalma. Ugyanakkor alapos számítások, a cég fogyasztási jellemzőinek pontos feltérképezése szükséges ahhoz, hogy gyorsan megtérülő és komoly jövedelmet termelő beruházásról beszélhessünk. Mutatjuk, kinek éri meg, és mekkora része váltható ki a fogyasztásnak egy akkumulátoros rendszerrel! 

A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé vezető úton. Az azóta eltelt időben a háztartások – és a nagyobb energiapiaci szereplők – számára már pályázatot is hirdettek – a betáplálási stop megszűnt – , és a szabályozási környezet is egyre több eszközzel ösztönzi a tárolási kapacitások kiépítését. 

A kkv-k és a nagyvállalatok azonban egyelőre kimaradtak a kedvezményezetti körből, ezért is érdemes megnézni, mit jelenthet egy cég esetében az energiatárolás, mennyi idő alatt térülhet meg a beruházás? 

Napelemes Kánaán, kétéves megtérüléssel

A vállalatok számára a napelemes rendszerek telepítése az elmúlt években igazi Kánaán volt. A drasztikus energiaárak miatt egy napelemes beruházás akár 18-24 hónap alatt megtérült. Ebben a helyzetben a legtöbb beruházóban fel sem merült az energiatárolás szükségessége, mert még akkor is megérte napelemekkel telepakolni a tetőt, ha a megtermelt energia jelentősebb része „felesleg” volt, és ezáltal elveszett (a vállalati nagyfogyasztók nem táplálhatnak vissza a hálózatba).  Noha az energiaárak valamelyest mérséklődtek, és egy napelemes rendszer a cégek többsége számára továbbra is gyorsan, 2-5 év alatt megtérülő beruházás, ma már több okból  – fejlettebb technológia, mérséklődő árak, piaci ösztönzők, – is érdemes energiatárolók telepítésében gondolkodni. Mutatjuk is, miért!

Így éri meg a legjobban az akkumulátor

Egy céges napelemes-akkumulátoros beruházás tervezésekor a két legjelentősebb tényező az energia beszerzési ára, illetve az adott vállalkozás fogyasztási profilja. Azaz, hogy mennyire kiegyenlített az áramfogyasztás, vannak-e benne havi, heti ingadozások, csúcsidőszakok, illetve hogyan alakul az energiafogyasztás hétvégén? 

Egy akkumulátoros rendszer elsősorban akkor jelent komoly előnyt, ha a vállalkozás energiafogyasztása nem esik egybe a napsugárzás jellemzőivel. Azaz, a leginkább napos, dél körüli órákban nem tudja felhasználni a napelemek által megtermelt energiát. Ebben az esetben energiatároló nélkül nem lesz kellően hatékony a napelemes rendszer, a megtérülés hosszabb lesz. 

Egy akkumulátorral ugyanakkor kisimítható a változékony fogyasztási profil, csökkenek a visszwatt veszteségek, és jelentős megtakarítás érhető el, érdemben csökkenthető a hálózatból vásárolt energia mennyisége.

Növekvő saját energiahasználat

A tapasztalatok szerint egy átlagos napelemes rendszerrel a céges áramfogyasztás 10-40 százaléka váltható ki. Energiatárolók alkalmazásával az önfogyasztás aránya lényegesen, 25-40 százalékkal is növelhető. A napközbeni többlettermelés éjszaka, például járművek töltésére, hűtésre, fűtésre is felhasználható,  vagy az energia eltárolható későbbi fogyasztási csúcsok idejére. A magasabb saját termeléssel a cégnek kevesebb lekötött kapacitásra lesz szüksége, és csökkennek a rendszerhasználati díjai is. 

Nagyobb napelemes rendszer, kisebb energiaveszteség

Az energiatárolók továbbá lehetővé teszik lényegesen nagyobb napelemes rendszerek telepítését, illetve a meglévők bővítését, mert a tárolással csökken a feleslegesen megtermelt energia, azaz a visszwatt-veszteség aránya. Ha a vállalkozás jó áron szerzi be az akkumulátort, és az energiavesztesége 40-ről 15 százalékra csökken, a 25 százalékos többlettermelés gyakorlatilag visszatéríti egy akkumulátor árát!

Nézzünk egy céges példát energiatárolásra!

Vegyünk példaként egy vállalatot, melynek a fogyasztási profilja egy napelemes rendszer szempontjából eltér az ideálistól. A cég 100 forint/kWh áron szerzi be az áramot, éves áramköltsége 78 millió forint. A rendelkezésre álló tetőfelület alapján egy 130 kWp-s rendszert javasolnánk, amellyel a vállalat energiafogyasztásának 29 százalékát tudnánk kiváltani, 25 százalékos visszwatt veszteség mellett. A napelemekkel éves szinten 12 millió forintot takarítana meg a tulajdonos. A rendszert 45,5 millió forintból lehetne kiépíteni, a megtérülés 3,7 év, a nettó jelenérték 15 évre vetítve 209 millió forint. 

Ha a fogyasztási profiljára egy akkumulátoros rendszert méretezünk, lényegesen nő az önfogyasztás mértéke, és jelentősen javulnak a pénzügyi mutatók is. Ebben az esetben egy majd háromszor nagyobb, 345 kWp teljesítményű napelemes rendszert, és 150 kWh kapacitású akkumulátoros rendszert telepíthetünk, mellyel a cég visszwatt vesztesége 13,3 százalékra csökken, az éves megtakarítása 26 millió forintra, míg a saját energiatermelés aránya  a teljes fogyasztás 44 (!) százalékára nő. A beruházás költsége 175 millió forint, a megtérülés azonban alig hosszabb, mindössze 5,2 év lesz.  A 15 évre vetített nettó jelenérték jelentősen, 372 millió forintra nő, és ami még fontosabb, az akkumulátoros beruházás jövedelmezőségi indexe (PI) magasabb (2,66), mintha csak napelemeket telepített volna a tetőre.

Bevételkiegészítés energiatárolással? Mutatjuk, hogyan!

Az energiatárolás új lehetőségeket nyit meg a vállalatok előtt, amelyek így az energiapiac aktív résztvevőivé válhatnak. Megfelelő méretű akkumulátorokkal rendelkező cégek beszállhatnak a szabályozói piacra, kereskedhetnek a tárolókapacitásukkal. Eldönthetik, hogy mikor bocsátanak rendelkezésre energiát a MAVIR-nak, illetve mikor engedélyezik, hogy használják a tárolójukat, ha arra rendszerirányítónak szüksége van. Mindezért pedig a MAVIR fizet az érintett vállalatoknak energiadíjat, rendelkezésre állási díjat, valamint különféle kiegyenlítői díjakból származó összegek is megjelenhetnek a bevételben.

Ugyanakkor ez a lehetőség nemcsak a nagyobb vállalatok számára érhető el. Aggregátorok közreműködésével a kisebb méretű (néhány 100 kW kapacitású) energiatároló rendszerek tulajdonosai is részesülhetnek ebből, így optimalizálva energiahasználatukat és növelve pénzügyi hozamukat. Az aggregátorok ebben a folyamatban összekötik a kisebb cégek kapacitásait, menedzselik a portfoliót, elszámolnak a MAVIR-ral, végül pedig jelentős összeget fizetnek ki a tulajdonosoknak.

Energiatárolás a Green Geo megoldásaival

A Green Geo-nál elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a legmodernebb energiatárolási megoldásokkal támogassuk vállalkozásodat a zöldenergia hatékony felhasználásában és az energiafüggetlenség elérésében. Célunk, hogy segítsünk maximalizálni napelemes rendszered teljesítményét és csökkenteni az energiaköltségeket.

Fordulj hozzánk bizalommal, és dolgozzunk együtt azon, hogy vállalkozásod energiagazdálkodása fenntarthatóbb és költséghatékonyabb legyen!

Címkék:

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!