Napelemes rendszer üzembe helyezését követően mindenképpen javasolt az éves elszámolásra való átállás. A Green Geo által telepített napelemes rendszerek esetén automatikusan bejelentjük az éves elszámolási igényt az áramszolgáltató felé – kivéve, ha ügyfelünk másképp nem kéri. Tekintsük át, miért célszerű ezen elszámolási módra való átállás, mit is jelent ez a metódus, egy konkrét számítási példával szemléltetve. A napelemes rendszerrel megtermelt, saját fogyasztási igényt meghaladó termelés esetén lehetősége van a többletenergia árát az áramszolgáltatótól visszaigényelni. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

 

Éves elszámolás alkalmazásakor a fogyasztó az előző évi fogyasztása alapján azonos összegű havi részszámlákat kap, majd az éves leolvasás alkalmával kerül megállapításra a ténylegesen elfogyasztott villamos energia mennyisége. Amennyiben az Ön fogyasztása nem érte el a részszámlákon kiszámlázott energia mennyiségét, úgy a különbözet visszafizetésre kerül. Amennyiben a fogyasztása meghaladja az elszámolási időszakban a részszámlákon kiegyenlített mennyiséget, a különbözet az elszámoló számlával kerül elszámolásra.

 

A közcélú elosztóhálózatba napelemes rendszerrel történő visszatáplált energia elszámolásának feltétele a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozó érvényes Hálózathasználati szerződés és Üzemviteli megállapodás megléte, valamint kétirányú (ún. ad-vesz mérő) felszerelése az elosztói engedélyes által.  Többlettermelés esetén a fogyasztó kérésére a szolgáltató kifizeti a betáplált többlet termelést, melynek módjáról az alábbi cikkünkben tájékozódhat.

 

Fontos megjegyezni, hogy éves elszámolású ügyfelek esetében az éves leolvasáson kívüli mérőállás diktálás meg tudja bontani a szaldós elszámolásra méretezett napelemes rendszer villamosenergia elszámolását, mivel a napelemes rendszereket az esetek döntő többségében úgy méretezzük, hogy éves szinten nullszaldós, vagy visszatápláló legyen.

 

Az előzőekben leírtak értelmében ad-vesz mérés esetén az óraállás diktálása lehetséges, azonban nem célszerű. Az Ön által felhasznált és betáplált villamos energia mennyiségét éves leolvasás alapján számoljuk el. Egy évben egy alkalommal történik a mérő leolvasása, és a tényleges fogyasztás és betáplálás alapján készül el az éves elszámoló áramszámla.

Amennyiben a szaldó alapján villamosenergia többlet áll fenn, az elszámolás során betáplált villamos energia többletet a napelemes rendszer üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő, illetve egyetemes szolgáltató által a részére – mint felhasználó részére – értékesített villamosenergia-szerződés szerinti termékárának 100%-val kell elszámolni. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a kiszámlázandó időszak alatt árváltozás volt, akkor az elszámolt mennyiséget időarányosan meg kell bontani. Fontos megjegyezni, hogy a betáplálási többletről kiállított számla esetében kizárólag az energiadíjat lehet feltüntetni, a rendszerhasználat díját nem.

 

Az üzembe helyezés első leolvasási időszakában a rövidebb elszámolási időszak miatt természetes, hogy a visszatáplált energia értékeként nem a méretezés szerinti mennyiség fog szerepelni az éves elszámoló számlában. Az ezt követő években azonban már az éves ciklusoknak köszönhetően jól tervezhetően az év ugyanazon kéthetes időintervallumában történik meg a szolgáltatói mérőóra leolvasás, azaz a téli többletfogyasztást a nyári többlettermelés kiegyenlíti.

Számítási példa

A villamoshálózatból vételezett éves energiamennyiség 4.000 kWh, a napelemes rendszer által a közcélú hálózatba visszatáplált villamos energia 4.500 kWh, így az összegzett vételezési-betáplálási mennyiségek szaldója 500 kWh betáplálás. Az áramszolgáltató 2015. január 1-től hatályos (és jelenleg is érvényes) átlagos szolgáltatási átlagára 4.000 kWh éves fogyasztás esetén 15,13 Ft/kWh („A1” árszabás II. tömb).
A betáplálásért kapott összeg (az előbb említettel megegyező, ÁFA nélküli árral számolva): 500 kWh x 15,13 Ft/kWh = 7.563 Ft. (Ha az üzemeltető az ÁFA-körbe tartozik, a 27% ÁFA-val együtt 9.606 Ft). A saját visszatáplált villamosenergiával fedezett fogyasztás révén elért „megtakarítás” (ÁFA-val együtt számolva): 4000 x [(15,13 + 13,48) x 1,27] = 145.339 Ft, azaz itt figyelembe kell venni a jelentős költségelemet képviselő, „elkerült” forgalom arányos rendszerhasználati díj mértéket (13,48 Ft/kWh + ÁFA) is. Az egységnyi visszatáplált villamosenergiára jutó megtakarítás tehát a saját fogyasztásnak megfelelő mennyiségre 36,33 Ft/kWh (ÁFA-val együtt), míg a saját fogyasztáson felüli részre csupán 15,13 Ft/kWh (ÁFA nélkül) (illetve 19,21 Ft/kWh ÁFA-val együtt).

 

A szabályokat a közműszolgáltatásról szóló Vhr. rendelet tartalmazza, míg a különböző időszakokban alkalmazandó árakat összegző táblázatok a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) honlapjáról tölthetőek le. Az itt bemutatott példa is jól szemlélteti, hogy a Magyarországon egy jól megtervezett és méretezett rendszer kifejezetten jó beruházásnak számít, ugyanis a háztartásoknak nem kell foglalkoznia a nyári időszakokban túltermelt energiával, hanem azt a szolgáltató a téli időszakban jóváírja.  Van még más érvünk is a beruházás mellett, ezeket elolvashatja ebben a cikkünkben. A fenti példa alapján látható, hogy a túltermelés kevésbé kedvező, mintha a felhasználó csak annyi áramot termelne, mint amennyit az év során el is fogyaszt. Továbbá az is nagyon fontos, hogy éves elszámolást válasszunk, ellenkező esetben havonta történik meg az elszámolás, azaz minden nyári hónapban a szolgáltató kifizeti a túltermelt mennyiséget, de a napfényszegény téli hónapokban „teljes” áron kell vásárolnunk a villamosenergiát.

Segítségre van szüksége?

Amennyiben elakadt az elszámolási időszakok értelmezésével vagy beállításával kapcsolatban, a Green Geo csapata szívesen segít Önnek. Kérdését elküldheti az iroda_KUKAC_greengeo_PONT_hu címre vagy felkereshet minket a kapcsolat menüponton keresztül. Ha még nincs napelemes rendszere, de szeretné, hogy többet ne kelljen fizetnie a villamos energiáért kérjen ajánlatot tőlünk! Amennyiben érdekli, hogyan épül fel egy napelemes rendszer, részletes anyagot talál itt. A napelemes piac újdonságaival kapcsolatban megjelenő híreket, információkat kövesse nyomon facebook oldalunkon: