Éves elszámolás vagy átalány? Nagyon nem mindegy!

Napelemes rendszer üzembe helyezését követően mindenképpen javasolt az éves elszámolásra való átállás. A Green Geo által telepített napelemes rendszerek esetén automatikusan bejelentjük az éves elszámolási igényt az áramszolgáltató felé – kivéve, ha ügyfelünk másképp nem kéri.

Tekintsük át, miért célszerű ezen elszámolási módra való átállás, mit is jelent ez a metódus, egy konkrét számítási példával szemléltetve. A napelemes rendszerrel megtermelt, saját fogyasztási igényt meghaladó termelés esetén lehetősége van a többletenergia árát az áramszolgáltatótól visszaigényelni. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Éves elszámolás alkalmazásakor a fogyasztó az előző évi fogyasztása alapján azonos összegű havi részszámlákat kap, majd az éves leolvasás alkalmával kerül megállapításra a ténylegesen elfogyasztott villamos energia mennyisége. Amennyiben az Ön fogyasztása nem érte el a részszámlákon kiszámlázott energia mennyiségét, úgy a különbözet visszafizetésre kerül. Amennyiben a fogyasztása meghaladja az elszámolási időszakban a részszámlákon kiegyenlített mennyiséget, a különbözet az elszámoló számlával kerül elszámolásra.

A közcélú elosztóhálózatba napelemes rendszerrel történő visszatáplált energia elszámolásának feltétele a háztartási méretű kiserőművekre (HMKE) vonatkozó érvényes Hálózathasználati szerződés és Üzemviteli megállapodás megléte, valamint kétirányú (ún. ad-vesz mérő) felszerelése az elosztói engedélyes által.  Többlettermelés esetén a fogyasztó kérésére a szolgáltató kifizeti a betáplált többlet termelést, melynek módjáról az alábbi cikkünkben tájékozódhat.

Fontos megjegyezni, hogy éves elszámolású ügyfelek esetében az éves leolvasáson kívüli mérőállás diktálás meg tudja bontani a szaldós elszámolásra méretezett napelemes rendszer villamosenergia elszámolását, mivel a napelemes rendszereket az esetek döntő többségében úgy méretezzük, hogy éves szinten nullszaldós, vagy visszatápláló legyen.

Az előzőekben leírtak értelmében ad-vesz mérés esetén az óraállás diktálása lehetséges, azonban nem célszerű. Az Ön által felhasznált és betáplált villamos energia mennyiségét éves leolvasás alapján számoljuk el. Egy évben egy alkalommal történik a mérő leolvasása, és a tényleges fogyasztás és betáplálás alapján készül el az éves elszámoló áramszámla.

Amennyiben a szaldó alapján villamosenergia többlet áll fenn, az elszámolás során betáplált villamos energia többletet a napelemes rendszer üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia-kereskedő, illetve egyetemes szolgáltató által a részére – mint felhasználó részére – értékesített villamosenergia-szerződés szerinti termékárának 100%-val kell elszámolni. Felhívjuk figyelmét, hogy amennyiben a kiszámlázandó időszak alatt árváltozás volt, akkor az elszámolt mennyiséget időarányosan meg kell bontani. Fontos megjegyezni, hogy a betáplálási többletről kiállított számla esetében kizárólag az energiadíjat lehet feltüntetni, a rendszerhasználat díját nem.

Az üzembe helyezés első leolvasási időszakában a rövidebb elszámolási időszak miatt természetes, hogy a visszatáplált energia értékeként nem a méretezés szerinti mennyiség fog szerepelni az éves elszámoló számlában. Az ezt követő években azonban már az éves ciklusoknak köszönhetően jól tervezhetően az év ugyanazon kéthetes időintervallumában történik meg a szolgáltatói mérőóra leolvasás, azaz a téli többletfogyasztást a nyári többlettermelés kiegyenlíti.


Számítási példa

A villamoshálózatból vételezett éves energiamennyiség 4.000 kWh, a napelemes rendszer által a közcélú hálózatba visszatáplált villamos energia 4.500 kWh, így az összegzett vételezési-betáplálási mennyiségek szaldója 500 kWh betáplálás. Az áramszolgáltató 2015. január 1-től hatályos (és jelenleg is érvényes) átlagos szolgáltatási átlagára 4.000 kWh éves fogyasztás esetén 15,13 Ft/kWh („A1” árszabás II. tömb).
A betáplálásért kapott összeg (az előbb említettel megegyező, ÁFA nélküli árral számolva): 500 kWh x 15,13 Ft/kWh = 7.563 Ft. (Ha az üzemeltető az ÁFA-körbe tartozik, a 27% ÁFA-val együtt 9.606 Ft). A saját visszatáplált villamosenergiával fedezett fogyasztás révén elért „megtakarítás” (ÁFA-val együtt számolva): 4000 x [(15,13 + 13,48) x 1,27] = 145.339 Ft, azaz itt figyelembe kell venni a jelentős költségelemet képviselő, „elkerült” forgalom arányos rendszerhasználati díj mértéket (13,48 Ft/kWh + ÁFA) is. Az egységnyi visszatáplált villamosenergiára jutó megtakarítás tehát a saját fogyasztásnak megfelelő mennyiségre 36,33 Ft/kWh (ÁFA-val együtt), míg a saját fogyasztáson felüli részre csupán 15,13 Ft/kWh (ÁFA nélkül) (illetve 19,21 Ft/kWh ÁFA-val együtt).

A szabályokat a közműszolgáltatásról szóló Vhr. rendelet tartalmazza, míg a különböző időszakokban alkalmazandó árakat összegző táblázatok a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) honlapjáról tölthetőek le. Az itt bemutatott példa is jól szemlélteti, hogy a Magyarországon egy jól megtervezett és méretezett rendszer kifejezetten jó beruházásnak számít, ugyanis a háztartásoknak nem kell foglalkoznia a nyári időszakokban túltermelt energiával, hanem azt a szolgáltató a téli időszakban jóváírja. Van még más érvünk is a beruházás mellett, ezeket elolvashatja ebben a cikkünkben. A fenti példa alapján látható, hogy a túltermelés kevésbé kedvező, mintha a felhasználó csak annyi áramot termelne, mint amennyit az év során el is fogyaszt. Továbbá az is nagyon fontos, hogy éves elszámolást válasszunk, ellenkező esetben havonta történik meg az elszámolás, azaz minden nyári hónapban a szolgáltató kifizeti a túltermelt mennyiséget, de a napfényszegény téli hónapokban „teljes” áron kell vásárolnunk a villamosenergiát.

Segítségre van szüksége?

Amennyiben elakadt az elszámolási időszakok értelmezésével vagy beállításával kapcsolatban, a Green Geo csapata szívesen segít Önnek. Kérdését elküldheti az iroda@greengeo.hu címre vagy felkereshet minket a kapcsolat menüponton keresztül.

Ha még nincs napelemes rendszere, de szeretné, hogy többet ne kelljen fizetnie a villamos energiáért kérjen ajánlatot tőlünk!
Amennyiben érdekli, hogyan épül fel egy napelemes rendszer, részletes anyagot talál itt. A napelemes piac újdonságaival kapcsolatban megjelenő híreket, információkat kövesse nyomon Facebook oldalunkon

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!