Amennyiben napelemes rendszerünkkel egy elszámolási időszakban (általában egy év) több energiát termelünk be a hálózatba, mint amennyit vételeztünk, akkor a különbözet alapján a szolgáltatót kérhetjük, hogy térítse meg ennek a különbözetnek az értékét. Érdemes ezzel a lehetőséggel élni, mert a többlet energiamennyiséget nem vihetjük át a következő évre. Ezért is fontos kérdés, hogy a napelemes beruházást időben elindítsuk, mert telepítés átfutási ideje jellemzően 2 hónap és nem érdemes lemaradni a nyári többlettermelésről. A beruházás menetéről itt írtunk részletesen.

A napelemes rendszer üzembe helyezését követően mindenképpen éves elszámolást célszerű választanunk. Ennek részleteiről korábbi cikkünkben olvashat.

„Az utóbbi időszakban mind az Elmű, mind az Eon jelentősen leegyszerűsítette a visszaigénylés folyamatát, ezért akár kis mennyiségeknél (pár száz kWh, azaz néhány ezer forint esetén) is megéri élni ezzel a lehetőséggel. Íme a módszer, hogyan tehetjük ezt meg.”

A visszatáplált energia árának kiszámításhoz olvassa el cikkünket, amiben egy konkrét példán keresztül bemutatjuk, mely esetekben mennyiért veszi át a szolgáltató a többlet energiát. A szolgáltató minden évben az elszámoló számlában tájékoztatja a felhasználót az elszámolási időszakban keletkezett betáplálási többletről az adózási előírások, szabályozások teljesülése esetén.

Teendők magánszemély esetében

Magánszemély felhasználónak elegendő elküldeni a szolgáltató részére a kitöltött „Nyilatkozat és kifizetési kérelem” és „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” elnevezésű nyomtatványokat, valamint az elszámolásban érintett villanyszámla másolatát. Az alábbi feltételeknek kell megfelelni:
• a villamos energiát természetes személy lakossági ügyfélként veszi igénybe,
• a napelemes rendszer a saját, háztartási szükségleteinek fedezésére szolgál.

A szükséges nyilatkozatokat innen töltheti le:

Elmű kifizetési kérelem, Elmű adelőleg nyilatkozat

Eon kifizetési kérelem, Eon adelőleg nyilatkozat

A nyilatkozatokat az alábbi címre kell megküldeni, attól függően, hogy mely szolgáltató ügyfelei vagyunk:

ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.
1395 Budapest, Pf. 427.

vagy

E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft.
9224 Rajka, Pf. 20.

FONTOS: számla kiállítása magánszemély esetében nem szükséges! Ugyanakkor, ha magánszemélyként már kiváltott adószámot, lehetőség van ez alapján számlát benyújtani.

Ha számla kibocsájtása mellett dönt, annak az alábbi adatokat szükséges tartalmaznia:

• Számla sorszáma
• Számla kiállításának időpontja
• Fizetési határidő – a számla kiállításától számított 30. nap
• Teljesítés időpontja – az ÁFA törvény 58.§-ban foglaltak szerint (lásd ábra)
• Saját bankszámlaszám
• Magánszemélyként hivatkozni kell az alanyi adómentességre a 2007. évi CXXVII Törvény az általános forgalmi adóról 187. § jogszabályi paragrafus feltüntetésével.
• Fel kell tüntetni a betermelés évét (pl.: 2018. évi energiabetermelés).
• Tételesen fel kell tüntetni a szolgáltató által megadott értékesített villamos energia mennyiségeket a hozzá tartozó nettó egységárat és a nettó értéket.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy számla kiállítása magánszemély esetén nem kötelező, csak lehetőség.

Teendők vállalkozások esetében

Gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak számla ellenében történik a hálózatba betáplált többletenergia megtérítése.

A napelemes rendszerből a közcélú villamos hálózatban történő betáplálás önálló termékértékesítésnek minősül, emiatt arról a rendszer üzemeltetője köteles számlát kiállítani a vele szerződéses jogviszonyban álló szolgáltató részére. A számla kiállításának alapja lehet a HMKE üzemeltetőjének küldött értesítő, éves elszámoló villanyszámla, amely tartalmazza az elszámolási időszakban a közcélú villamos hálózatra betáplált villamos energia mennyiséget (kWh) és az elszámoló árat (Ft/kWh).

A számlán az alábbi adatokat kell feltüntetni:

• Számla sorszáma
• Számla kiállításának időpontja
• Fizetési határidő –a számla kiállításától számított 30. nap,
• Teljesítés időpontja – az ÁFA törvény 58.§-ban foglaltak szerint (lásd ábra)
• A cégjegyzékben szereplő bankszámlaszám
• Egyéni vállalkozóként az egyéni vállalkozói igazolvány számát is fel kell feltüntetni
• Hivatkozni kell a betermelés évére, pl.: 2018. évi energiabetermelés
• Tételesen fel kell tüntetni a szolgáltató által megadott értékesített villamos energia mennyiségeket a hozzá tartozó nettó egységárat és a nettó értéket.
• A számla ÁFA tartalmát és a bruttó értéket is fel kell tüntetni

A fizetési határidővel kapcsolatban az alábbi segítség alkalmazható.

túltermelés HMKE

A felhasználó által kibocsátott számlán a villamos energia termelés 40.11.900 SZJ kódját kell feltüntetni, amely a 3511 TESZOR kódnak felel meg. Megjegyzendő, hogy a számlán a terméket beazonosító VTSZ szám és a szolgáltatást beazonosító SZJ szám feltüntetése már nem kötelező, ugyanis az ÁFA törvény alapján a számla kötelező adattartalma nem kívánja meg VTSZ szám, illetve az SZJ szám használatát. Ugyanakkor ezek további alkalmazása nem tiltott, sőt a szokásos üzleti forgalomban az egyértelmű beazonosítás érdekében kifejezetten előnyös.

A számlakiállítónak a számlán Vevőként az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. vagy az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-t kell feltüntetnie, az alábbi adatokkal:

ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.
Székhely: 1132 Budapest, Váci út 72-74.
Adószám: 25366936-2-44

vagy

E.ON Energiakereskedelmi Kft.
Székhely: 1134 Budapest, Váci út 17.
Cégjegyzékszám: Cg.01-09-181155
Adószám: 24765648-244

Segítségre van szüksége?

Amennyiben elakadt a túltermelt energiamennyiség kiszámlázásával kapcsolatban, a Green Geo csapata szívesen segít Önnek. Kérdését elküldheti az iroda_KUKAC_greengeo_PONT_hu címre vagy felkereshet minket a kapcsolat menüponton keresztül. Ha még nincs napelemes rendszere, de szeretné, hogy többet ne kelljen fizetnie a villamos energiáért kérjen ajánlatot tőlünk! A napelemes piac újdonságaival kapcsolatban megjelenő híreket, információkat kövesse nyomon facebook oldalunkon: