Miért éri meg napelemes rendszert kiépíteni?

Számos napelemes rendszer megtervezésével és megvalósításával a hátunk mögött már rengeteg dolgot megtapasztaltunk. Arra viszont még sosem volt példa, hogy bárki megbánta volna, hogy napelemes rendszer kiépítése mellett döntött.

Érvek a napelemes rendszer telepítése mellett

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon megéri-e saját napelemes rendszert kiépíteni. Megtérül a befektetés? Nem jár túl sok munkával és adminisztrációval a telepítés?

Olvass tovább: megnyugtató választ adunk a kérdésekre! 

 

Gazdaságos és időtálló

Az első, amit érdemes hangsúlyozni, az az, hogy ha saját napelemes rendszered van, akkor a havi rezsiköltséged jelentősen csökkeni fog. A napelemek által termelt energiának köszönhetően a villanyszámlád például soha többé nem fog fejfájást okozni. Otthonod energiahatékonysága pedig mindezzel együtt számottevően javul.

Azt is fontos tudatosítani, hogy egy napelemes rendszer kifejezetten időtálló befektetés. Nem kell attól félned, hogy idővel elértéktelenedik és akár használhatatlanná válik. Hamarabb megtérül majd, mint gondolnád, és  az ingatlanod értékét is növeli! Tapasztalatból tudjuk, hogy vannak olyan városrészek, agglomerációs zónák, ahol mára gyakorlatilag “alapkövetelmény” lett a napelem. Anélkül nem is lehet már eladni ingatlant. 

 

Környezettudatos

Az sem elhanyagolható szempont, hogy rendkívül környezettudatos döntés napelemes rendszert működtetni, hiszen megújuló energiaforrást használsz. Elektromos áram fogyasztásod így vissza tudod fogni, ezáltal pedig csökkented a szén-dioxid kibocsátást is.

Példát mutathatsz bárkinek. Barátaid, kollégáid, gyermekeid számára is követendő mintát állítasz – kis túlzással azt is mondhatjuk, hogy hétköznapi hőssé válsz az energiafogyasztás visszafogásával, és a jövőbe mutató megoldás alkalmazásával.

 

Mikor érdemes megfontolni napelemes rendszer telepítését?

Vannak olyan esetek, amikor gyakorlatilag kötelező megfontolni, hogy napelemes rendszer kiépítése mellett dönts. 

 

Újépítésű ingatlanok

Újépítésű ingatlannál mindig felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet minél energiahatékonyabb az épület: mindig fontos szempont, hogy milyen fűtési rendszert, milyen szigetelőanyagot kell ehhez választani.

Már csak azért is igaz ez, mert a használatbavételi engedélyhez szükség van a megfelelő energetikai besorolás elérésére. (Az energetikai besorolás az épületek energetikai tulajdonságairól ad tájékoztatást: megmutatja, hogy az adott ingatlan energiahatékonysága mennyire megfelelő. A besorolás a legjobb „AA++” kategóriától, a legrosszabb „JJ” kategóriáig terjedhet.)

Ideális tervezéssel, elrendezéssel, a napelemes rendszer megfelelő kiépítésével ingatlanod energetikai besorolása egész biztosan a legjobb kategóriák valamelyikébe fog esni.

 

Korábban épült családi házak

Régebben épült családi házaknál idővel komoly problémát jelenthetnek a rezsiszámlák. Az elszabaduló energiaárak nem kímélik a korábban épült ingatlanok lakóit, hiszen költségessé válik a ház felfűtése egy már kevésbé korszerű fűtési rendszerrel.

Egy napelemes rendszer garantáltan csökkenteni fogja a rezsit. A megújuló energia használatának köszönhetően kevesebb lesz az a fogyasztás, amely után fizetni kell a számlákat. Ráadásul rendszeresen vannak olyan megpályázható források, amelyeknek köszönhetően támogatást kaphatsz a napelemes rendszer telepítéséhez. 

 

Ha az elektromobilitás növelése a cél

Ha elektromos autót használsz, akkor az autó töltése is jóval egyszerűbbé válhat egy napelemes rendszerrel. Otthon, kényelmesen és gazdaságosan töltheted az autód, közvetlenül a Nap energiájával. 

Nem kell többé azon gondolkoznod, hogy hol tudod tölteni az autód: otthon bármikor megteheted ezt, megújuló energiát használva. 

 

A villamosenergia-fogyasztás csökkentése érdekében

Ha ingatlanod nem lakóhelyként, hanem például irodaként funkcionál, akkor a piaci árat kell fizetned az energiafogyasztás után. Ezzel jelentősen ki vagy téve a villamosenergia árának, akár a működést is veszélyeztetheti, ha rossz irányt vesznek az energiaválság eseményei.

Egy saját napelemes rendszerrel megszűnik ez a kitettség. A rendszer kiépítésére fordított költségek 2-3 év alatt megtérülnek – egy pillanatig sem lesz kérdés, mennyivel költséghatékonyabb a napelemes rendszernek köszönhetően a működés.

 

Az energiafüggőség csökkentése érdekében

Mit csinálsz egy hosszabb áramszünet esetén? Feltalálod magad otthon? Tudod akadálytalanul tovább működtetni a céged termelését? A munkatársak munkavégzését megakasztja az áram hiánya?

Ezt a fajta energiafüggőséget is csökkenteni tudod egy napelemes rendszerrel. Üzemszünet esetén is áramot fog neked biztosítani, akár akkumulátor nélkül is közvetlen áramforrásként szolgál.

 

Hogyan lesz napelemes rendszered?

Reméljük, hogy mire ezeket a sorokat az olvasod, már nem kérdés, hogy napelemes rendszer kiépítése mellett döntesz.

Úgyhogy itt az ideje, hogy beszéljünk kicsit a folyamatról is: az előkészületektől a beüzemelésig vezető útról!

 

Helyszíni felmérés

Miután felvetted velünk a kapcsolatot (például ide kattintva), az első lépés az ingatlan és a fogyasztási szokások felmérése.

Olyan adatokra lesz szükségünk, mint például:

 • a jelenlegi villamosenergia fogyasztás (ezt egyszerűen, a villanyszámla alapján meg tudjuk állapítani);
 • az épület alapvető tulajdonságai (szabad tetőfelületek mérete és tájolása, a tetőfedés típusa, és így tovább);
 • és természetes a te elképzeléseid: például, hogy szeretnéd-e majd esetleg a későbbiekben bővíteni a rendszert.

A helyszíni felmérés során alaposan megvizsgáljuk a rendelkezésre álló felületet: a pontos méretét, az esetleges korlátozó tényezőket. Ezek alapján javaslatot teszünk a megvalósítás technikai oldalára vonatkozóan. 

A szükséges információk birtokában, a helyszín adottságait és a megbeszélteket figyelembe véve készítjük el számodra az árajánlatot. A részletes helyszíni felmérésnek köszönhetően nincs kockázat: nem fognak váratlan, plusz költségek felmerülni!

 

Az ajánlat

Miután megkaptad az árajánlatot, nálad pattog a labda. A döntést neked kell meghoznod, de nem árt, ha figyelembe veszel bizonyos szempontokat!

Ha több helyről is kértél árajánlatot, és jelentős különbség van köztük, az vélhetően a műszaki tartalom miatt van. Ne egy szám alapján dönts, hanem nézd meg, hogy mit kapsz az adott összegért cserébe!

A mi ajánlatunk minden esetben

 • piacvezető, innovatív gyártók napelemeit,
 • hazai szervizhálózattal rendelkező gyártók (Fronius, SolarEdge), csúcskategóriájú inverterét,
 • a prémium kategóriájú, német K2 System statikai tervezésű tartószerkezetét tartalmazza,

valamint

 • a túlfeszültség és a túláram elkerülése érdekében szükséges védelmi eszközöket
 • és európai gyártású villamos szerelvényeket tartalmaz.

 

A napelemes rendszer tervezése 

Egy napelemes rendszert körültekintően kell megtervezni. Ennek jelentőségét csak tovább fokozza az iparág folyamatos technológia fejlődése.

A napelemes rendszerek több részből tevődnek össze, és ezeket a részeket tudatosan, szakmailag megindokolva kell összeválogatni. A megfelelő tervezés jutalma az, hogy akár 10-20%-kal is nagyobb hozamot tudsz elérni a rendszerrel, mint más, ugyanekkora összegből létrehozott, de nem gondosan megtervezett rendszerek.

A tervezési munkának részét képezi többek között a Napnak az adott ingatlanra való besugárzásának elemzése és az árnyéktényezők figyelembe vétele is. A tervezést szakirányú végzettséggel, és nagy tapasztalattal rendelkező villamosmérnök kollégáink végzik. 

 

Az engedélyeztetés

A folyamatnak fontos részét képezi az engedélyeztetés is. Ez adott esetben valóban macerás lehet, hiszen ahány áramszolgáltató, annyi elvárás és annyi különböző dokumentáció. Mi azonban ezt a terhet is levesszük a válladról!

Nekünk már rutinosan és gördülékenyen megy a munkának ez a része is. Tőled csak egy meghatalmazásra van szükségünk, a többi már gyakorlatilag automatikusan (és mindig a határidőket betartva) történik!

Az ügymenet mind a három fázisát ránk bízhatod: az igénybejelentést, a részletes tervek összeállítását és benyújtását, és a készre jelentést, valamint a mérőóra cseréjének (vagy átprogramozásának) megrendelését is.

Természetesen folyamatosan tájékoztatunk arról, hogy hol tart a folyamat!

 

A napelemes rendszer telepítése

A beüzemeléshez már csak egy lépés van hátra: a napelem telepítése. Ez pár nap leforgása alatt megtörténik.

Tény, hogy bonyolultnak és veszélyesnek tűnő, tetőn végzett munkáról van szó, de az olyan felkészült szakemberek számára, akik a mi csapatunkat is erősítik, problémamentes lesz az egész. 

A munka a tartószerkezet felszerelésével és a napelemek felhelyezésével kezdődik. Ezt követi a kábelek nyomvonalának kiépítése, majd az inverter és a villamos védelmi eszközök szerelése és tesztelése. Ezután következik a teljes rendszer próbaüzeme, amelyről mérési jegyzőkönyv is készül. Végül bemutatjuk neked a rendszer működését, hogy felhasználóként minden fontos információ a rendelkezésedre álljon.

Ekkor már csak egy dolog van hátra: az áramszolgáltató szerelői lecserélik a villanyórát, és üzembe helyezik a napelemes rendszered.

 

Kíváncsi vagy konkrét számokra is, mielőtt ajánlatot kérnél? Például, hogy hány napelem-panel fér el a tetődön, vagy hogy mennyivel csökken ingatlanod szén-dioxid kibocsátása a napelemeknek köszönhetően? Kattints ide, és töltsd ki kalkulátorunkat!

Ide kattintva pedig máris ajánlatot kérhetsz tőlünk! Töltsd ki az űrlapot, és hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot!

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!