Esettanulmány: Milyen napelemrendszert választottunk a belvárosi irodaházba?

Hogyan szereltünk fel napelemes rendszerrel egy belvárosi irodaházat? Miért éri meg egy irodaháznak ilyen beruházás mellett döntenie? Miben speciális egy irodaház? Olvasd el az esettanulmányunkat, és megtudod! Az irodaház Az irodaház a budapesti belvárosban helyezkedik el. A nagy alapterületű épület meghatarozza a környék és a közeli tér arculatát. Igazán nagy izgalommal vállaltuk el a munkát, amikor az irodaház műszaki vezetője felkeresett minket. Örültünk az együttműködésnek, már csak azért is, mert tudtuk, hogy rengeteg iroda, munkahely áramfogyasztását fogjuk biztosítani. Zölden, környezetbarát módon. Ez pedig nagyszerű érzés, hiszen egy monumentális épület felszerelése napelemrendszerrel nagy lépés, hogy élhetőbb világban éljünk.  Az irodaház villanyszámlája már az egekbe szökött, a tulajdonosok pedig szerettek volna minél több költséget lefaragni. Ráadásul a tulajdonosok azzal is tisztában voltak, hogy az ehhez hasonló zöld beruházásokkal növelik az ingatlan értékét és keresettségét. Az irodaház tulajdonosainak az volt ugyanis a célja, hogy zöld minősítést szerezzenek az épületnek. Mert tudták, hogy egy zöld minősítésű iroda akár  8,5 százalékkal is drágábban kiadható. Emellett sokkal kisebb a fluktuáció az ilyen irodaházakban, sokkal kisebb az üresedési rátájuk, és mérhetően gyorsabb a kiadási idejük.  Mire kellett figyelnünk és milyen rendszert választottunk? Egy irodaház hasonló méretű fogyasztó, mint az előző esettanulmányban bemutatott kertészet. Azonban fogyasztása inkább sok […]

Hogyan szereltünk fel napelemes rendszerrel egy belvárosi irodaházat? Miért éri meg egy irodaháznak ilyen beruházás mellett döntenie? Miben speciális egy irodaház? Olvasd el az esettanulmányunkat, és megtudod!

Az irodaház

Az irodaház a budapesti belvárosban helyezkedik el. A nagy alapterületű épület meghatarozza a környék és a közeli tér arculatát. Igazán nagy izgalommal vállaltuk el a munkát, amikor az irodaház műszaki vezetője felkeresett minket. Örültünk az együttműködésnek, már csak azért is, mert tudtuk, hogy rengeteg iroda, munkahely áramfogyasztását fogjuk biztosítani. Zölden, környezetbarát módon. Ez pedig nagyszerű érzés, hiszen egy monumentális épület felszerelése napelemrendszerrel nagy lépés, hogy élhetőbb világban éljünk. 

Az irodaház villanyszámlája már az egekbe szökött, a tulajdonosok pedig szerettek volna minél több költséget lefaragni. Ráadásul a tulajdonosok azzal is tisztában voltak, hogy az ehhez hasonló zöld beruházásokkal növelik az ingatlan értékét és keresettségét. Az irodaház tulajdonosainak az volt ugyanis a célja, hogy zöld minősítést szerezzenek az épületnek. Mert tudták, hogy egy zöld minősítésű iroda akár  8,5 százalékkal is drágábban kiadható. Emellett sokkal kisebb a fluktuáció az ilyen irodaházakban, sokkal kisebb az üresedési rátájuk, és mérhetően gyorsabb a kiadási idejük. 

Mire kellett figyelnünk és milyen rendszert választottunk?

Egy irodaház hasonló méretű fogyasztó, mint az előző esettanulmányban bemutatott kertészet. Azonban fogyasztása inkább sok kicsi fogyasztóból áll össze, és hullámzóbb is, mint mondjuk a kertészeté. Mert  egy irodaházban nyáron a hűtés, télen a fűtés jelent nagy költséget. Viszont a téli és a nyári szabadságok idején kevesebb a dolgozó az épületben, így a kisebb fogyasztókból összeadódó fogyasztása csökken.

Mi volt a kihívás a napelemes rendszer telepítésében? Az tette izgalmassá a folyamatot, hogy oda kellett figyelnünk az irodaház tetejének jellemzőire. Mivel az irodaházak tetején jellemzően jelen levő jelentős mennyiségű gépészeti eszköz, ventilátorok és kültéri egységek, helyet foglalnak, és ami fontos: jelentős árnyékhatással bírnak.

Azért, hogy a sok árnyékhatást ellensúlyozni tudjuk,  az ügyfélnek egy SolarEdge Se50K invertert ajánlottunk, ehhez 65 kWp napelemet telepítettünk, a Solar Edge sajátosságainak megfelelően minden egyes napelem panel saját optimalizáló egységet kapott – ugyanis ez segít az árnyékhatások következtében fellépő termelési veszteség minimalizálásában.

Ez az eset is mutatja, hogy mennyire fontos a szaktudás, és persze a lelkiismeretesség. Hiszen tudatos tervezéssel a lehető legoptimálisabban termelő megoldást sikerült megvalósítani. Az általunk megtervezett napelemes rendszerrel tökéletesen elégedett az irodaház. 

napelemes rendszer

A kép csak illusztráció

Nézzük a megtérülést! 

Jelenleg egy hasonló méretű, napelem panelenkénti optimalizálással megtámogatott rendszer ára kb. 28 M Ft + ÁFA körül mozog. A megtérülés számításnál az áram tekintetében számoljunk 200 Ft / kW árral. Ha az irodaház 65 000 kW áramot fogyaszt egy évben, akkor napelemes rendszer nélkül év végére 13 000 000 Ft-nyi villanyszámát fizetnek ki.  A cég számára ajánlott optimalizált napelemes rendszer kb. 68000 – 78000 kWh áramot tud megtermelni évente, vagyis a beruházás megtérülése ez esetben kb. 2,2 év. 

A számok tehát nem hazudnak. Összességében miért éri meg tehát a napelemes rendszer egy nagyfogyasztó irodaháznak? Egyrészt azért, mert a jelenlegi árak mellett 2 év alatt megtérül, utána pedig fedezi a fogyasztók áramigényét. 

Emellett pedig az irodák kiadhatóságát is javítja, értékét is növeli. Mivel az ott működő cégek PR-jának is jót tesz, hogy ilyen épületben helyezkedik el az irodájuk. A napelemes rendszer kiépítése tehát sok szemszögből támogatja meg egy irodaház értékét és működését. Ha kérdése van, keressen minket bátran!

Források:

https://www.hugbc.hu/hirek/nezd-meg-a-hazai-irodaallomany-mekkora-resze-rendelkezik-zold-minositessel/4350

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20211208/nezd-meg-a-hazai-irodaallomany-mekkora-resze-rendelkezik-zold-minositessel-515092

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!