Napelemek különböző tetőtípusokra

Klasszikus, égetett agyagcserepes, betoncserepes, bitumen zsindelyes vagy fémlemezes tetőborítású házadra keresed a legjobb napelemes rendszert? Lapos, nyeregtetős vagy teljesen egyedi kialakítású tetődet szeretnéd környezetbarát energia-termelésre bírni? Az egyik legfontosabb szempont, hogy kiváló minőségű tartószerkezeti anyagot válassz, mert csak így garantálható a biztonságos működés.

Tetőfedő típusok és tulajdonságaik

A különböző anyagú és formájú tetőfedő típusok mind eltérő tulajdonságokkal bírnak, ebből fakadóan pedig különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek az esztétikum, az ár, a felhasználhatóság és a tartósság terén. Lássuk, melyek ezek…

 • Égetett agyagcserép: A legelterjedtebb fajta tetőfedő anyag, melynek hornyolt és hódfarkú változatai a legkedveltebbek. Olcsók, tartósak és bontás vagy felújítás után is újra használhatóak, a törött elemek pedig egyszerűen cserélhetők. Erős tetőszerkezetet igényelnek, mivel önsúlyukon túl esős időben megszívják magukat vízzel, és ilyenkor a betoncserepek súlyát is megközelíthetik. Léteznek olyan felületkezelt változatok is, melyeknél ez a probléma kiküszöbölhető, valamint fagyállóak és színtartók.
 • Betoncserép: Cement és kvarchomok, valamint színezőanyag hozzáadásával préselve készülnek. Jellemzőjük a gazdag színválaszték és a rendkívüli tartósság. Időjárásállóak és impregnált változatban is kaphatók, ám viszonylag nagy önsúlyuk miatt masszív tartószerkezetet igényelnek.
 • Zsindely: A legolcsóbb elérhető anyag a piacon, többféle színben, méretben és formában gyártják, minek köszönhetően nagyon egyedi és változatos lehet a fedés kialakítása. További előnye, hogy hajlított felület fedése is egyszerűen megoldható vele, de ehhez a tetőt teljes deszkaborítással kell ellátni.
 • Bitumenes hullámlemez: Mivel nagyon rugalmasak, így törések és repedések nélkül egyszerűen méretre vághatók, nagyon tartósak és az áruk is rendkívül kedvező, ráadásul kis önsúllyal rendelkeznek.
 • Fémlemez: Anyaguk lehet alumínium, horganyzott acél vagy horganylemez. Nagyon könnyűek, változatos kialakításúak, akár az eredeti tetőfedésre is rögzíthetők, tartósságuk pedig a 30 évet is megközelítheti. Semmilyen karbantartást nem igényelnek, ráadásul tökéletesen megvédik az időjárás viszontagságaitól az alattuk lévő fázatot.
 • Pala és műpala: A természetes kőzetből hasítással készülő pala nagyon nagy esztétikai értékkel bíró erős fedőanyag. Könnyű és rugalmas, az élettartama pedig akár 100 évben is mérhető. Ha ilyen tetőfedő anyagot vásárolsz, kizárólag megfelelően képzett szakemberre bízd a felrakását, hogy a végeredmény valóban esztétikus legyen. A műpala küllemében ugyan a természetes palára emlékeztet, de rostcement műszálból és cement keverékből állítják elő sajtolással vagy hengereléssel. Környezetbarát, felületkezelhető és színezhető, olcsó és formatartó megoldás a tetőre.

A különböző anyagú és formájú tetőfedő típusok mind eltérő tulajdonságokkal bírnak

Helyes telepítéssel a maximális teljesítményért

A lapos tetők esetében a tartószerkezet kialakításánál a sátortetős megoldásokra jellemző 35-45 fokos dőlésszög elérésére kell törekedni. Ebben az esetben a szerkezet súlya nagyobb lesz. A rendszer telepítésének két sarkalatos pontja a tetőszerkezet – a fémváz vagy a szarufák  stabilitása – és a borítás minősége. A kivitelező csapatok általában nem javasolják a régi palatetőre történő rögzítést, mivel a pala nemcsak könnyen reped és törik, de egészségre káros azbesztet is tartalmaz.

A tető állapotán is múlhat a siker

A tetőn található rések, a fázat állapota, a héjazat kialakítása mind olyan tényező, amely befolyásolja a teherbírást és azt, hogy a paneleket a megfelelő pozícióba lehessen helyezni. Egy átlagos család energia-szükségleteit ellátó napelemes rendszer súlya 170 és 320 kg között mozog, ehhez adódik hozzá a tartószerkezet súlya. Általánosságban elmondható, hogyha egy tető elbír egy vastagabb hótakaró súlyával, akkor a napelemes rendszer terhe sem fog gondot okozni neki.

Ha egy tető elbír egy vastagabb hótakaró súlyával, akkor a napelemes rendszer terhe sem fog gondot okozni neki.

Kettő az egyben

Ha kiderül, hogy a tetőszerkezet valamilyen okból nem állta ki a próbát, készíttethetsz olyan kocsibeállót – úgynevezett carportot is -, melynek teljes tetejét napelemmel borítják, így, miközben az autód megvéded a természet erőitől, a panelek szorgosan termelik a zöld energiát.

Tetőbe integrálható napelemek

Ilyen esetben a panelek nem a tető külső részére, hanem magába a tetőszerkezetbe kerülnek beépítésre. Időjárásálló tetőhéjazatként használhatók, így gyakorlatilag tetőcserépként is funkcionálnak.

Kialakításuk kompakt, egyszerűen a tetőlécekre akaszthatók, a panelek egymásba tolhatók és csavarkötéssel rögzíthetők. Ebben az esetben nincs plusz rögzítő keret, tehát rövidebb idő alatt készül el és költséghatékonyabb is, hiszen kevesebb anyag szükséges a szereléshez.

Korábban gondot jelentett az ilyen panelek nyári levegőztetése, ám a korszerű alászellőztető rendszer ezt a problémát is kiküszöbölte. A bemeneti nyílásokat az ereszoldalon helyezik el, így a hűvösebb levegő be, míg a melegebb levegő felfelé távozik, tehát megtörténik a légcsere. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy tikkasztó nyári melegben is optimális teljesítményen működjön a rendszer. Az úgynevezett dilatációs hézagok gondoskodnak arról is, hogy hő hatására se feszüljenek vagy vetemedjenek meg az egyes elemek. A modulkeretek kialakítása akadálymentes hőcserét biztosít. 

Már napelemes cserepek is elérhetőek a piacon, ezek előnye, hogy a darabok egyenként cserélhetők ha szükséges, de a formájuk miatt hatékonyságban elmaradnak a hagyományos panelek mögött.

Rögzítés, mint kulcskérdés

A ferde tetőkre tetőkampókkal rögzítik a tartószerkezeteket, melyek általában rozsdamentes acélból készülnek és állítható a kialakításuk, így tökéletesen pontosan beállítható minden tetőhöz a magasságuk, de a telepítő csapat figyelembe veszi az adott vidék hó- és szélterhelését is.

Léteznek olyan kampók is, amelyeket kifejezetten az erős széllel és gyakori havazásokkal sújtott területekre terveztek. A kampók behelyezése után a sínek rögzítése következik, melyeket előre méretre lehet vágni, így csökkentve a szállítási költségeket. Végül a sínekre a leszorítók kerülnek fel, melyek ezüst vagy fekete bevonattal kérhetők.

Fémlemez borítású tetők esetében egyéni elbírálás kérdése, hogy a tetőszerkezethez rögzítik vagy – ha elég masszív – közvetlenül a fémlemezre is csatlakoztatható.

Bízd a munkát hozzáértő kivitelező csapatra, hogy a napelemes rendszer évtizedekig kiszolgálja a család energia-szükségleteit.

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!