Napelemes rendszer kiépítését tervezed? Ezt feltétlenül tudnod kell az európai és a kínai garanciákról!

Bár a napelemek minősége és a kiépítés módjai között is lehetnek kisebb-nagyobb eltérések, a rendkívüli különbségek a szervizhálózatban, a javítási munkálatokban és a kínai, valamint az európai garanciák közötti markáns különbségekben mutatkoznak meg. Vagyis van jelentősége, hogy milyen márkájú termékeket vásárolunk. Érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni az eszközöket, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, cikkünk segít, hogy a számodra legmegfelelőbb választás mellett dönthess.

Mikor élhetsz garanciával és mire vonatkozik pontosan?

Egy napelemes rendszer nem megfelelő működése nem csak az eszközök meghibásodására vezethető vissza. 

Melyek azok a tényezők, amelyek az eszközök kifogástalan működése mellett rontják a napelemes rendszer teljesítményét?

 •   Épül egy árnyékoló hatású ház a szomszédban. Újonnan létesült épület a szomszédban, mely jelentős árnyékot vet a meglévő napelem rendszerre.
 •   Kedvezőtlen időjárási körülmények hatására szokatlanul kevés a napsütéses órák száma.
 •   Időközben megnövekedett a család energia-szükséglete – például új családtag érkezése miatt-, így a korábbi teljesítmény már nem bizonyul elégségesnek.

Ilyen esetekben, mivel nem meghibásodás történt, a garancia jogával sem élhetsz. Ugyanakkor ezen hatások nagy részét lehet mérsékelni (pl. napelem panelek áthelyezése, optimalizálókkal történő felszerelése árnyékhatás esetén), sőt, kellő körültekintéssel már az előkészületek során fel lehet rájuk készülni (pl. nagyobb teljesítményű inverter telepítésével, mely lehetővé teszi a rendszer további panelekkel történő bővítését, ha a fogyasztási szokásaink megváltoznak). 

Hogy mire érdemes odafigyelned a tervezés során és mikor ütemezd be a kivitelezést új ház építésekor, azt ebből a szolgáltatásunkból megtudhatod.

Mire vállalnak garanciát a gyártók?

Alapvetően 3 csoportba sorolhatók azok az eszközök, melyekre érvényesíthető a garancia, ezek pedig:

 •   Az inverterek,
 •   a napelemek,
 •   és a villamos szereléshez használt kábelek.

A legköltségesebb az inverter cseréje, ez az alkatrész ugyanis a napelemes rendszerek egyik fő eleme, melynek ára  háztartási léptékben a teljesítményétől függően kb. bruttó 400-600 ezer Ft között mozog. Az inverterekre a gyártók többsége 5-12 év garanciát vállal, mely igény esetén kibővíthető. A napelemekre vonatkozó gyártói garancia átlagosan 10-12 év, továbbá típustól függően kb. 20-25 év garanciát vállalnak a panelek teljesítményére.

Mi a garancia?

Gyakran származik félreértés abból, hogy a vevők nincsenek tisztában a termékhez fűződő fogalmakkal. A garancia például nem jogi kifejezés, csupán a jótállás egyfajta szinonimája, ami az eladó fokozott felelősségvállalását jelenti a hibás teljesítésért.

A forgalmazó a jótállással csupán azt „garantálja”, hogy az általa eladott terméknek nincs – és a jótállás ideje alatt nem is lesz – hibája.

Ha a termék a jótállás időtartama alatt mégis meghibásodik, akkor a jótállásra kötelezettnek kell bizonyítania, hogy a hiba a teljesítés után keletkezett – például, hogy a nem rendeltetésszerű használat okozta.

Ha ezt nem sikerül bizonyítania – független szakértői véleménnyel -, akkor köteles a terméket javítani vagy kicserélni, ellenkező esetben a vevő jogosult árleszállítást kérni, végső esetben pedig elállni a szerződéstől.

 

Jótállás, de milyen?

Alapvetően kétféle jótállást különböztetünk meg: a kötelezőt és a szerződésest. Előbbit jogszabály írja elő számos termékre, utóbbit pedig olyan cégek vagy szolgáltatók biztosíthatják, akik cserébe azt szeretnék, hogy egy-egy terméket náluk vásároljanak meg vevőik. A szerződéses jótállás általában hosszabb időre szól.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

 

Mi lesz a rejtett hibákkal?

Előfordul, hogy egy-egy gyártási- vagy alkatrészhibára csak a tartós használat során derül fény. Ebben az esetben a szavatosság védi a vevő érdekeit általában 2 év időtartamig. Ha a hiba a vásárlástól számított első 6 hónap alatt jön elő, akkor az eladónak kell bizonyítania, hogy nem gyári eredetű okról van szó. Megeshet, hogy szakértő bevonására lesz szükség a pontos ok kiderítéséhez, melynek költségei 6 hónapon túl felmerült hiba esetén a vevőt terhelik.

Szavatossági igényedet érvényesítheted:

 •   a készülék javításával,
 •   a termék cseréjével,
 •   árleszállítás kérésével
 •   és a szerződéstől való elállással, ami a vételár visszatérítésével jár.

A termék cserével vagy javítással érintett része új szavatosság alá tartozik, tehát úgy kell kezelni, mintha akkor történt volna a vásárlás.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Garancia érvényesítés: európai vs. kínai

Már az eljárásrendben is hatalmas különbség van az európai és a kínai garanciával rendelkező eszközök között: az európai gyártók ugyanis rendelkeznek magyarországi szervizhálózattal, míg a kínai gyártók nem.

A választásnál tehát ezt is érdemes szem előtt tartani, hiszen ha az európai garanciával rendelkező eszközöd meghibásodik, máris hívhatod az illetékes hazai szervizhálózatot.

A folyamat pedig innentől olajozottan zajlik: a szerviz munkatársai házhoz mennek, leszerelik, elszállítják, megjavítják vagy cserélik a készüléked, ezt követően pedig visszahozzák és a helyére szerelik. Garancia időn belül az ügyintézés teljes folyamatát az eladó intézi és ez számodra semmilyen plusz költséggel nem jár.

Amennyiben kínai garanciával rendelkező eszközöd hibásodik meg, neked kell a leszerelés, az elszállítás, a javíttatás, a visszaszállítás és a-szerelés teljes procedúráját megoldanod. Ezután a javításról vagy cseréről szóló számla ellenértékét tudod garanciaidőn belül a kínai céggel elszámoltatni, tehát  csak utólag.

A fentiekből világosan kitűnik, hogy már az ügyintézés és a garancia- érvényesítés menete is jóval kedvezőbb az európai gyártmányok esetében, melyek közül a Solar Edge és a Fronius cégek eszköz palettáját jó szívvel ajánljuk.

Az ügyintézés és a garancia- érvényesítés menete is jóval kedvezőbb az európai gyártmányok esetében

Mi a különbség a kínai és az európai termékek és garanciájuk között?

Ami a garanciaérvényesítés meneténél is fontosabb, az az alkatrész cserélhetősége. Nem mindegy ugyanis, hogy elég egy kisebb alkatrészt cserélni egy drága inverterben, vagy a teljes készülék cserére szorul. Ez persze 10-12 év garanciaidőn belül sem lényegtelen szempont, hiszen a kínai esetében neked kell hitelezned a javítás vagy csere költségeit, garanciaidőn túl pedig még érzékenyebben érintheti a különbség a pénztárcádat.

Óriási differencia az európai és kínai termékek között az is, hogy az európai modellekben található alkatrészek egytől-egyig javíthatók és cserélhetők is. Ezzel szemben a kínai inverterekben nem cserélhetők modulárisan az elemek, tehát ha valami meghibásodik, csak a készülék komplett cseréjével orvosolható a probléma. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy pár tízezer  forintos alkatrészt vagy egy 400-600 ezer forintos invertert kell kifizetned, ugye?

Figyelj a kiskapukra!

Ha mindezek ellenére mégis a kínai termékek mellett döntesz, szeretnénk felhívni a figyelmedet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy az inverter a napelemes rendszerek lelke, üzembe helyezését típus szerint engedélyezi az áramszolgáltató. Ha tehát az inverter teljes cserére szorul, 10 év múlva jó eséllyel már nem találsz ugyanolyat a piacon.

A típusváltozást pedig az áramszolgáltatóval érvényben lévő hálózati szerződésedben is módosítani kell. Szerződésmódosítás esetén – mivel azok 2024-től már nem köthetők szaldós elszámolás szerint -, az aktuális  szaldós elszámolású szerződésed bruttós elszámolásúra fog változni. Ez a módosulás sajnos jelentős változásokat fog eredményezni mind a fogyasztásod elszámolhatóságában, mind a megtérülési idődben.

A két elszámolási rendről bővebben ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Szolgáltatásainkkal ügyfeleinket támogatjuk

Nagyobb napelemes rendszer kiépítése esetén a Green Geo-nál lehetőséged van havi díjas szolgáltatás keretén belül az alábbi előnyökben részesülnöd:

 • Telepítést követően távolról – internetkapcsolattal – figyeljük napelemes rendszeredet, így az esetleges rendellenességek azonnal kiderülnek. Ilyen lehet például, ha egy vihart követően a biztosíték lekapcsol, amit jelzünk neked, így az inverter leállása nem okoz termelés kiesést, ha te esetleg hetekig nem észlelnéd a leállást.
 • Ha a hiba oka távolról is elhárítható, akkor rövid határidővel feltárjuk és orvosoljuk is a problémát. Fő célunk, hogy az igényeidre szabott és professzionálisan kivitelezett napelemes rendszered teljesítménye ne szenvedhessen csorbát.
 • Minden olyan gyártóval, amely magyarországi szervizhálózattal rendelkezik, teljes jogú partnerségben állunk.  Ez azt jelenti számodra, hogy garanciád velünk is érvényesíthető, illetve garanciaidőn túl is gyors hibaelhárításban részesülhetsz. Ráadásul ugyanaz a csapat foglalkozik a napelemes rendszer kiépítésével, mint aki azt javítja és szereli, így gyakorlatilag nincs alkatrész-beszerzési idő, hiszen a felszereltségünk is sokkal nagyobb egy átlagos szerviznél. A legtöbb eszközt mindössze két napon belül szállítani tudjuk raktárról.

Nincs kockázat, nincsenek rejtett költségek, csak környezetkímélő és gazdaságos működés, mellyel a családi kasszában is több marad a hónap végén. Ugye, jól hangzik? Vágj bele most!

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!