Hogyan igényeljük vissza a túltermelt áram árát a szolgáltatótól?

Amennyiben napelemes rendszerünkkel egy elszámolási időszakban (általában egy év) több energiát termelünk be a hálózatba, mint amennyit vételeztünk, akkor a különbözet alapján a szolgáltatót kérhetjük, hogy térítse meg ennek a különbözetnek az értékét.

Érdemes ezzel a lehetőséggel élni, mert a többlet energiamennyiséget nem vihetjük át a következő évre. Ezért is fontos kérdés, hogy a napelemes beruházást időben elindítsuk, mert telepítés átfutási ideje jellemzően 2 hónap és nem érdemes lemaradni a nyári többlettermelésről. A beruházás menetéről itt írtunk részletesen.

A napelemes rendszer üzembe helyezését követően mindenképpen éves elszámolást célszerű választanunk. Ennek részleteiről korábbi cikkünkben olvashat.

„Az utóbbi időszakban mind az Elmű, mind az Eon jelentősen leegyszerűsítette a visszaigénylés folyamatát, ezért akár kis mennyiségeknél (pár száz kWh, azaz néhány ezer forint esetén) is megéri élni ezzel a lehetőséggel. Íme a módszer, hogyan tehetjük ezt meg.”

visszatáplált energia árának kiszámításhoz olvassa el cikkünket, amiben egy konkrét példán keresztül bemutatjuk, mely esetekben mennyiért veszi át a szolgáltató a többlet energiát. A szolgáltató minden évben az elszámoló számlában tájékoztatja a felhasználót az elszámolási időszakban keletkezett betáplálási többletről az adózási előírások, szabályozások teljesülése esetén.

Teendők magánszemély esetében

Magánszemély felhasználónak elegendő elküldeni a szolgáltató részére a kitöltött „Nyilatkozat és kifizetési kérelem” és „Adóelőleg nyilatkozat költségekről” elnevezésű nyomtatványokat, valamint az elszámolásban érintett villanyszámla másolatát. Az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

 • a villamos energiát természetes személy lakossági ügyfélként veszi igénybe,
 • a napelemes rendszer a saját, háztartási szükségleteinek fedezésére szolgál.

A szükséges nyilatkozatokat innen töltheti le:

Elmű kifizetési kérelemElmű adelőleg nyilatkozat

Eon kifizetési kérelemEon adelőleg nyilatkozat

 

A nyilatkozatokat az alábbi címre kell megküldeni, attól függően, hogy mely szolgáltató ügyfelei vagyunk:

ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.
1395 Budapest, Pf. 427.

vagy

E.ON Gazdasági Szolgáltató Kft.
9224 Rajka, Pf. 20.

FONTOS: számla kiállítása magánszemély esetében nem szükséges! Ugyanakkor, ha magánszemélyként már kiváltott adószámot, lehetőség van ez alapján számlát benyújtani.

Ha számla kibocsájtása mellett dönt, annak az alábbi adatokat szükséges tartalmaznia:

 • Számla sorszáma
 • Számla kiállításának időpontja
 • Fizetési határidő – a számla kiállításától számított 30. nap
 • Teljesítés időpontja – az ÁFA törvény 58.§-ban foglaltak szerint (lásd ábra)
 • Saját bankszámlaszám
 • Magánszemélyként hivatkozni kell az alanyi adómentességre a 2007. évi CXXVII Törvény az általános forgalmi adóról 187. § jogszabályi paragrafus feltüntetésével.
 • Fel kell tüntetni a betermelés évét (pl.: 2018. évi energiabetermelés).
 • Tételesen fel kell tüntetni a szolgáltató által megadott értékesített villamos energia mennyiségeket a hozzá tartozó nettó egységárat és a nettó értéket.

Ismételten hangsúlyozzuk, hogy számla kiállítása magánszemély esetén nem kötelező, csak lehetőség.

Teendők vállalkozások esetében

Gazdasági társaságoknak és egyéni vállalkozóknak számla ellenében történik a hálózatba betáplált többletenergia megtérítése.

A napelemes rendszerből a közcélú villamos hálózatban történő betáplálás önálló termékértékesítésnek minősül, emiatt arról a rendszer üzemeltetője köteles számlát kiállítani a vele szerződéses jogviszonyban álló szolgáltató részére. A számla kiállításának alapja lehet a HMKE üzemeltetőjének küldött értesítő, éves elszámoló villanyszámla, amely tartalmazza az elszámolási időszakban a közcélú villamos hálózatra betáplált villamos energia mennyiséget (kWh) és az elszámoló árat (Ft/kWh).

A számlán az alábbi adatokat kell feltüntetni:

 • Számla sorszáma
 • Számla kiállításának időpontja
 • Fizetési határidő –a számla kiállításától számított 30. nap,
 • Teljesítés időpontja – az ÁFA törvény 58.§-ban foglaltak szerint (lásd ábra)
 • A cégjegyzékben szereplő bankszámlaszám
 • Egyéni vállalkozóként az egyéni vállalkozói igazolvány számát is fel kell feltüntetni
 • Hivatkozni kell a betermelés évére, pl.: 2018. évi energiabetermelés
 • Tételesen fel kell tüntetni a szolgáltató által megadott értékesített villamos energia mennyiségeket a hozzá tartozó nettó egységárat és a nettó értéket.
 • A számla ÁFA tartalmát és a bruttó értéket is fel kell tüntetni

A fizetési határidővel kapcsolatban az alábbi segítség alkalmazható:

A felhasználó által kibocsátott számlán a villamos energia termelés 40.11.900 SZJ kódját kell feltüntetni, amely a 3511 TESZOR kódnak felel meg. Megjegyzendő, hogy a számlán a terméket beazonosító VTSZ szám és a szolgáltatást beazonosító SZJ szám feltüntetése már nem kötelező, ugyanis az ÁFA törvény alapján a számla kötelező adattartalma nem kívánja meg VTSZ szám, illetve az SZJ szám használatát. Ugyanakkor ezek további alkalmazása nem tiltott, sőt a szokásos üzleti forgalomban az egyértelmű beazonosítás érdekében kifejezetten előnyös.

A számlakiállítónak a számlán Vevőként az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. vagy az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-t kell feltüntetnie, az alábbi adatokkal:

ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.
Székhely: 1132 Budapest, Váci út 72-74.
Adószám: 25366936-2-44

vagy

E.ON Energiakereskedelmi Kft.
Székhely: 1134 Budapest, Váci út 17.
Cégjegyzékszám: Cg.01-09-181155
Adószám: 24765648-244

Segítségre van szüksége?

Amennyiben elakadt a túltermelt energiamennyiség kiszámlázásával kapcsolatban, a Green Geo csapata szívesen segít Önnek. Kérdését elküldheti az iroda@greengeo.hu címre vagy felkereshet minket a kapcsolat menüponton keresztül. Ha még nincs napelemes rendszere, de szeretné, hogy többet ne kelljen fizetnie a villamos energiáért kérjen ajánlatot tőlünk! A napelemes piac újdonságaival kapcsolatban megjelenő híreket, információkat kövesse nyomon Facebook oldalunkon: https://www.facebook.com/greengeo.hu/

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Hogy érdemes elszámolni a napelemes rendszereket?

  Hogy érdemes elszámolni a napelemes rendszereket?

  Szaldós vagy bruttós elszámolást válasszam? - részletes útmutató Először is lássuk tisztán a fogalmakat! Szaldó - A többlet energiatermelés és az energiafelhasználás közötti különbözet szerinti elszámolás. Részletesebben lásd a cikkben. Bruttó - Az áramszolgáltató más...

  bővebben
  Miért válasszuk a napenergiát?

  Miért válasszuk a napenergiát?

  1. Korlátlan energia a Napból A napenergia mint megújuló energiaforrás emberi időléptékkel tekintve kifogyhatatlan, a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia több ezerszerese az emberiség jelenlegi éves energiaigényének. Vagyis a Nap szabadon hozzáférhető és...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!