Miből finanszírozhatjuk a napelemeket?

Nem szükségszerű, hogy a napelemek telepítése a családi kasszát megterhelő beruházás legyen, hiszen számtalan erőforrást mozgósíthatunk annak érdekében, hogy zöld energiához jussunk. Mutatjuk a lehetőségeket.

Önerő, hitel vagy támogatás?

A leggyorsabb és legegyszerűbb módja a finanszírozásnak egyértelműen az önerő, hiszen sem bankkal nem kell tárgyalni, sem a támogatási rendszerhez szükséges tanúsítványok beszerzésével nem kell bajlódnod. Azonban, ha jogosult vagy a támogatásra, ne hagyd ki ezt a vissza nem térő lehetőséget! Hogy ki pályázhat, mekkora összegre és milyen feltételek mellett, azt a https://napelem.palyazat.gov.hu oldalon érdemes követni.

Ha pedig sem támogatásra nem vagy jogosult, sem önerőből nem tudod megoldani a beruházást, akkor az alábbiakban tárgyalt hitellehetőségeket ajánlott fontolóra venned.

Takarékosság, mint univerzális tőke

Nagy előnyhöz jut az életben az, aki képes olyan tartalékot felhalmozni, mely nemcsak biztonságérzetet jelent a család számára, hanem a tervek megvalósítását is lehetővé teszi. Olyan időkben, mikor az energiaárak változását labilis, kiszámíthatatlan folyamatok alakítják, érdemes alternatív, megújuló energiaforrásokba fektetni. 
Napelemes rendszer telepítésével:

 • A villanyszámla akár le is nullázódhat
 • A rezsi csökkenésével több pénz marad hó végén
 • Részt veszel a bolygó megóvásában
 • Növelheted ingatlanod értékét

Minél nagyobb kapacitással rendelkezik a napelemes rendszered, annál több elektromos eszközt tudsz szinte ingyen üzemeltetni, így az egyre dráguló fa- vagy gáztüzelésű rendszeredet is ajánlott elektromosra cserélni. A 21. században a korszerű és környezetbarát otthonok már egytől-egyig napelemmel felszereltek.

Ha az otthonod medencének vagy szaunának is jutott hely, napelemes rendszerrel gazdaságosabbá teheted működésüket.

Mit tehetsz, ha nincs elég tartalékod?

Abban az esetben, ha önerőből nem megoldható a napelemes rendszer telepítésének teljes finanszírozása, célszerű olyan hitelhez folyamodni, melyet biztosan fizetni tud a család és a mindennapi megszokott életvitelben sem okoz jelentős hátrányt. A hitel felvételének feltétele bankonként eltérő. A hitelintézetek általában elfogadják, ha olyan egyéni vállalkozó vagy, aki rendszeres havi bevétellel rendelkezik, melynek minimum összegét szerződésben fogják meghatározni. Akkor sem kell elvetned a hitel lehetőségét, ha nem vezetsz jól menő vállalkozást, ám ebben az esetben akár 30% önerőt is kérhetnek a bankok. Ha önerővel nem rendelkezel, de van olyan saját tulajdonú ingatlanod, mely megfelelhet fedezetként, az szintén működőképes alternatíva, hogy teljesítsd a hitelfelvétel feltételeit. Mivel a bank támogatja beruházásodat, ez számára is egyfajta befektetés, ezért valószínűleg kíváncsi lesz olyan adatokra, melyek a napelemek garanciájára, teljesítményére és hozamára vonatkoznak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a futamidők hossza a napelemgyártók által vállalt garancia hosszával egyenes arányban nő vagy csökken, de nagyjából 10-12 év közöttre tehető. A bankok egyfajta gesztusként a hitelidő alatt is elengedhetik az ingatlanfedezetet, amikor már bizonyosan látszik, hogy bevált a napelemes rendszer.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel igazi jolly joker a hitelek sorában, mivel nemcsak hosszabb futamidő választására ad lehetőséget, de akár előtörlesztés és a futamidő lejárta előtti visszafizetés is lehetséges opció.

Ha előnyösebb helyzetbe szeretnél kerülni, dönts az ingatlanfedezetű kölcsön mellett, mert így akár 25 éves futamidőt is választhatsz és a havi törlesztő összege sem fogja a családi kasszát megterhelni, valamint a THM nagysága is kedvezőbb.

Személyi kölcsönből napelem? Igen!

A személyi kölcsön felvételének feltétele teljes egészében jövedelemfüggő. Általában kisebb a felvehető hitelösszeg és a bankok átfogóbb vizsgálatot végeznek, ezenkívül a THM nagysága is nagyobb lehet, hiszen akár a 16,5%-ot is elérheti. Előnye azonban, hogy nem szükséges hozzá sem kezes sem adóstárs, nem igényel ingatlanfedezetet és teljes mértékben kiszámítható, azaz fix a kamat és törlesztő összege.

Fundamenta lakástakarékkal a zöldebb jövőért

Fundamenta lakástakarékpénztárral akár a környezetvédelem mellett is leteheted a voksod: használd ki az évi 2000 napsütéses órát és csökkentsd a villanyszámlád összegét. A Fundamentánál személyi bankár segít megtalálni a legjobb komplex megoldást, felmérve az ingatlant és a család energia-felhasználási szokásait. Ha ezt a megoldást választod, az első lépés a lakás-előtakarékossági szerződés felmondása lesz, majd ezt követi a megtakarítás összegének bankszámlára történő kifizetése. Miután kifizetted a beruházást, utolsó lépésként a lakáscélú felhasználás igazolására lesz szükség az eredeti számla benyújtásával.

Minden házra érdemes nepelemet rakni?

Beruházási hitel

A nagyobb volumenű fejlesztések kapcsán a beruházási hitel a legjobb opció. Akkor éri meg ezt a finanszírozási formát választani, ha a felhasználás során profit növekedése is várható. Előzetes számítások elvégzésével jól lehet látni, hogy milyen pozitív változásokra számíthatunk. Ha például valamilyen konkrét fejlesztési céllal vesszük fel és eszközt vásárolunk, akkor ezt számlával kell igazolni, a bank pedig megvizsgálja, hogy az eszköz kitermeli-e a saját költségeit. Ez a hitelfajta forint- vagy devizaalapon is igénybe vehető, átlagosan 1-10 éves futamidővel, valamint 10 és 40% közötti önerővel.

Örökségre tettél szert? Fektesd be okosan!

Ha örököltél egy nagyobb összeget, bizonyára megfordult a fejedben, hogy célszerű lenne értékálló dologba fektetni, hiszen a felmenőid keményen megdolgoztak érte. A napelemes rendszer hosszú távon nemcsak megőrzi a befektetett összeg értékét, de akár még kamatozik is azzal, hogy villamos energiát termel és lenullázhatja az áramszámlád.

Csapj le a 100%-os állami támogatásra!

A teljes körű támogatásnál a gyermekek számát, az ingatlan elhelyezkedését és a jövedelmet is figyelembe veszik, melynek 1 főre jutó maximált összege 4,85 millió forint lehet. A támogatás értéke 2,9-től 11,3 millió forintig terjed és elsősorban azokat a családokat célozza meg, akik önerőből nem tudnának finanszírozni egy ilyen jellegű beruházást.

Fontos tudni, hogy a támogatás bővítésre, cserére és korszerűsítésre nem vehető igénybe, kivéve a fűtéskorszerűsítést, melynek része lehet a hőszivattyú, valamint a fűtőpanelek kapacitásnövelése és korszerűsítése.

Éves elszámolás, általány

 

Fizesd csak a felét!

Az 50%-os állami támogatás óriási segítség azoknak a családoknak, akik napelemes rendszerrel szeretnék gazdagítani otthonuk energiaellátását. A maximálisan felhasználható 3 millió forint felét anyagköltségre, másik felét pedig a kivitelezés díjára lehet elkölteni és azt is tartsd szem előtt, hogy ez a támogatás utófinanszírozás keretei között vehető igénybe. Ha legalább egy, 25 éves kort be nem töltött gyermek van a családban, vagy éppen gyermeket vártok, ne habozzatok, éljetek a zöldebb jövő lehetőségével! A pályázat december 6-tól startol el öt megyében, majd december 13-án, 20-án és 27-én az ország további területein. Minden egyes hullámban délután 5 órától nyílik a kapu és 1 órán keresztül lehet a pályázatokat benyújtani. Lényeges információ, hogy a támogatásra csak az pályázhat, akinek érvényes kivitelezői előszerződése van.

Látogass el a https://napelem.palyazat.gov.hu oldalra és tudj meg még többet a lehetőségeidről!

Hosszú távú befektetés mindenkinek

Általánosságban elmondható, hogy a napelemes rendszerek még 25 év múlva is közel 80%-os teljesítményen működnek az üzembehelyezési állapotukhoz képest. Bár a gyártók általában 25 év teljes jótállást biztosítanak, a rendszerek folyamatos fejlesztése következtében valószínűleg már 10 éven belül megjelenik egy korszerűbb, nagyobb teljesítményű megoldás, melyre érdemes lesz cserélni. A környezettudatos családok, gazdaságos, költséghatékony és fenntartható beruházási lehetősége a napelem, mellyel az energiaárak kiszámíthatatlan változásai sem fenyegetnek többé.

Dönts a takarékosabb, jövedelmezőbb, környezetbarátabb jövő mellett te is!

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Miért válasszuk a napenergiát?

  Miért válasszuk a napenergiát?

  1. Korlátlan energia a Napból A napenergia mint megújuló energiaforrás emberi időléptékkel tekintve kifogyhatatlan, a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia több ezerszerese az emberiség jelenlegi éves energiaigényének. Vagyis a Nap szabadon hozzáférhető és...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!