Miért válasszuk a napenergiát?

8+1 érv napelemes rendszerek telepítése mellett

1. Korlátlan energia a Napból

A napenergia mint megújuló energiaforrás emberi időléptékkel tekintve kifogyhatatlan, a Földet érő napsugárzásból kinyerhető energia több ezerszerese az emberiség jelenlegi éves energiaigényének. Vagyis a Nap szabadon hozzáférhető és korlátlanul rendelkezésre álló energiát biztosít számunkra – akkor hát miért ne hasznosítsuk?

2. Hosszú élettartam, többszörös megtérülés

Az utóbbi évtizedek technológiai fejlődésének köszönhetően a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési idejük is jelentősen lerövidült. Ezt a nagy gyártók közötti piaci verseny is serkenti, így ma Magyarországon egy átlagos háztartás 1-2 millió forint közötti költséggel válthatja ki villanyszámláját, a megtérülés pedig kb. 6-8 éven belül várható, természetesen a telepítési adottságoktól függően. Hosszú élettartamuknak köszönhetően (a napelem modulok több, mint 30 év, míg az inverter 10-20 év élettartammal bír) a megtérülést követően még több évtizeden keresztül működőképesek, és kiváltják a teljes villanyszámlát, vagyis a befektetett összeget többszörösen visszahozzák. Ugyanakkor a napelem nem csupán pénzügyi befektetés. Erősíti bennünk az energiatudatos gondolkodást, ami jó hatást gyakorol fogyasztói szokásainkra.

3. Környezetbarát “zöld energia”

A napenergia tiszta, környezetkímélő, “zöld” energiaforrás, mely felhasználása nem jár káros anyag kibocsátással. Egy napelemes rendszer ökológiai lábnyoma a többi energiatermelési formákhoz képest elhanyagolható. Egy átlagos minőségű napelem modul a teljes napelemes rendszer gyártásához felhasznált energiát néhány éven belül visszatermeli. Ráadásul a rendszer üzembe helyezésétől számítva több évtizedig nem keletkezik belőle hulladék. Az elöregedett panelek legnagyobb része (keret, konzolrendszer, vezetékek, üveglap) egyszerűen újrahasznosítható, a modulokon lévő félvezetők költséghatékony újrafeldolgozási kapacitásának javítására pedig 2010 óta évente rendeznek szakmai konferenciát a gyártók, így várhatóan az első napelem hulladékok megjelenésére ezek reciklizálási aránya is jelentősen javulni fog.

4. Növeli az ingatlan értékét

A napelemes rendszerek nagy előnye, hogy az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztásunkhoz mérten (a szükséges teljesítményt figyelembe véve, ugyanakkor az anyagi lehetőségeket is szem előtt tartva) legoptimálisabb rendszert. Növeli az ingatlan értékét, ugyanúgy, mint egy fűtés-korszerűsítés vagy szigetelés, költözés esetén pedig – ha nem szeretnénk megválni tőle –, akár le is szerelhető, és áttelepíthető.


5. Keveset kell karbantartani

A napelemes rendszerek mára már kiforrott technológiát képviselnek. Működtetésük és fenntartásuk egyszerű, nem igényelnek folyamatos karbantartást. Ugyanakkor alkalmanként természetesen érdemes szakemberrel átvizsgáltatni az elektromos csatlakoztatásokat, kábeleket, valamint a tartószerkezeteket, illetve szükség esetén elvégezhető a napelem modulok felületének tisztítása.


6. Csökkenti a földi CO2 kibocsátást

Korunk legnagyobb kihívásai között szerepel a klímaváltozás lassítása, ennek megfelelően az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid (CO2) kibocsátásának mérséklése. Hogyan járulhatunk ehhez hozzá akár már háztartási szinten mindössze azzal, hogy napelemes rendszerrel fedezzük energiaszükségleteinket? A villamos hálózatról vételezett elektromos áram felhasználása során 1 kWh esetén kb. 0,55 kg CO2-kibocsátással kalkulálhatunk. Egy átlagos családi fogyasztás 2500-5000 kWh évente, ami évi 1375-2750 kg CO2 kibocsátást jelent. A napelemmel történő energiatermeléssel megakadályozható ezen üvegházhatású gáz légkörbe jutása, vagyis a napelemek élettartamuk során CO2-mérleg javító hatással bírnak a gazdaságra nézve.


7. Út az energia-függetlenséghez

A fosszilis erőforrások fokozatos kimerülésére következtében egyre sürgetőbb a „karbonon túli” életre való felkészülés. A napelemmel történő energiatermelésünk hozzájárul a nem-megújuló erőforrásokra alapozott energiafogyasztás csökkentéséhez. Ez pedig pénzügyi szempontból is kedvező nekünk, hiszen a telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen felhasználhatjuk, vagyis egy saját napelemes rendszer használata mérsékli, adott esetben teljesen megszünteti a villamos energia árak változásától való függést.


8. Hosszútávú, megbízható működés

Az 1990-es években telepített napelemek többsége ma is 90-95%-os teljesítményt nyújt, melynek fényében a napelem gyártók által 25 évre vállalt 80%-os teljesítménygarancia valójában egyáltalán nem vakmerő vállalás, mivel a gyakorlati tapasztalatok alapján a teljesítmény csökkenés ezt jóval alulmúlja. Vagyis e rendszerek évtizedeken keresztül nagy megbízhatósággal működnek. Továbbá az inverter 10-20 év utáni degradációját követően az eszköz cserével egyértelműen megéri tovább üzemeltetni a rendszert, még ha a napelemek ekkorra már csak az eredeti teljesítmény 80-90%-át képesek is produkálni.

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Hogy érdemes elszámolni a napelemes rendszereket?

  Hogy érdemes elszámolni a napelemes rendszereket?

  Szaldós vagy bruttós elszámolást válasszam? - részletes útmutató Először is lássuk tisztán a fogalmakat! Szaldó - A többlet energiatermelés és az energiafelhasználás közötti különbözet szerinti elszámolás. Részletesebben lásd a cikkben. Bruttó - Az áramszolgáltató más...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!