Ezekre figyelj, ha napelemes rendszer telepítését tervezed!

Ismerd meg a napelemes rendszer fontos részeit, hogy neked is olyan zöld energiád lehessen, mely valóban hatékonyan működik és hosszú távon biztonságos használatot tesz lehetővé.

A napelemek

A napfény sugárzási energiáját alakítják villamos energiává. A panelek ideális esetben az épületek tetejének déli tájolású oldalán helyezkednek el, 30-35 fokos dőlési szöggel. Legelterjedtebb napelem típusok a kristályos panelek, amelyekhez a szilíciumot használják félvezetőnek, a cellákat pedig alumíniummal kötik egymáshoz. Mono- és polikristályos változatait különböztetjük meg: előbbinek 15-20%, utóbbinak 13-15% a hatásfoka. A polikristályos napelem előnye, hogy szórt fény mellett is hatékonyan termeli az energiát.

Léteznek úgynevezett amorf napelemek is, ezek azonban csak fele annyi ideig működnek és jóval alacsonyabb – körülbelül 6%-os – hatásfokon. Ha ezt a verziót szeretnénk jól kihasználni, akkor nagyságrendekkel nagyobb felületet kell befedni a panelekkel.

A gyártók leginkább a vékonyfilm napelemek fejlesztésére fókuszálnak, mert ezek a típusok reagálnak a legjobban a hőmérséklet-emelkedésre és a gyártási technológiának köszönhetően hajlékony változat is előállítható. Az áruk rendkívül kedvező, a hatásfokuk pedig 5-8% között mozog.

Tűzeseti lekapcsoló

A tetőn a napelemek állandóan ki vannak téve a természet erőinek, így szükség van egy olyan gyárilag beépített vagy utólagosan beszerelt biztonsági berendezésre, mely az invertert, mint a rendszer lelkét megvédi például egy esetleges villámcsapás esetén.

Maximum 5 métert meghaladó belső és 10 métert meghaladó külső nyomvonalú kábelezés esetén kötelező a beépítése. Tűz esetén leválasztja a napelemeket, mellyel az oltást végző tűzoltók életét védelmezi.

Egyenáramú és váltóáramú védelem

A párhuzamosan kapcsolt napelemtáblák által alkotott generátorból áll a napelemes rendszer egyenáramú oldala. Mivel a napelemes rendszer nem kikapcsolható, az üzemi feszültség miatt olyan védelemre van szükség, mely azonnal ki tudja oltani az esetleges zárlati áramot. A napelemek egyenáramot (DC) termelnek és az akkumulátorban is ilyen energia tárolható, de ahhoz, hogy ezt a háztartásban hasznosítani tudjuk szükség van egy inverterre, mely váltakozó áramot állít elő. Az egyenáram esetében nincs nullátmenet, így akár 20 cm-es elektromos ív is kialakulhat, ami a tetőszerkezet kigyulladásához vezethet.

A napelemes rendszer egyenáram plusz és mínusz kimenetére villámáram-levezetőképes túlfeszültség-levezetőket és az inverter egyenáramú bemeneteit csatlakoztatják. Ezzel a túlfeszültség- védelemmel a háztartásban található készülékeket is védik az üzemzavartól.

A túlfeszültség vagy a villámcsapás komoly károkat okozhat a rendszerben, amelyek ellen mindenképpen védekezni kell, hiszen nemcsak az épületet veszélyeztetheti, de a benne élők biztonságát is. 10 kW teljesítmény felett indokolt a napelem villámvédelme, melyet kiviteli terv alapján készítenek el.

A villámcsapások úgynevezett másodlagos túlfeszültséget okoznak, mely ellen egy- vagy több fokozatú potenciálkiegyenlítés szükséges, valamint belső villám és túlfeszültség elleni védelem, melyet kötelező 3 és 6 évente felülvizsgálni.

A tető és a biztosító berendezés között húzódó szolár kábel gondoskodik a váltóáram és egyenáram védelemről. Általános szabály, hogy a DC oldalon feszültség alatt állónak kell tekinteni a rendszert még akkor is, ha az AC oldalról le van kapcsolva. Szigorú szabvány előírásoknak megfelelve kell kialakítani a kapcsoló- és vezérlőberendezéseket, a kettős szigeteléseket és speciális biztosítókat is.

Inverter

Elsődleges feladata a napelemek által termelt egyenáram váltakozó árammá alakítása, hogy az alkalmas legyen a háztartásokban használt eszközök üzemeltetésére. Nemcsak átalakít, de méri is az elektromos energia mennyiségét, melyet a kijelzőről egyszerűen leolvashatunk, de egy korszerű modell esetén akár távolról, internet eléréssel is ellenőrizhetjük. Az inverter szinkronizál a villamos hálózattal és feszültség elleni védelmet is biztosít.

Akkumulátor

Energiatároló eszköz, mely képes hosszú időn keresztül – akár 6-10 éven át – újra és újra feltöltődni. A napelemes rendszereknél általában savas ólomakkumulátorokat használnak. Ha nem a napsütéshez kötötten szeretnénk villamos energiát használni, akkor egy köztes tárolót – akkumulátort – kell építeni a rendszerbe. Ezek alapján a napelemes rendszerek két fajtáját különböztetjük meg: a szigetüzemű (off grid) és a hálózati üzemi (on grid) rendszereket.

Autótöltő eszköz

Elektromos autódat mostantól otthon is feltöltheted a napelemes rendszered segítségével: 10-16, vagy az új modellek esetén 40 amperrel. Otthoni töltéssel 8-12 óra alatt 80-100% szintig tölthető az elektromos autó. A modern rendszereknél már mobiltelefonon is követhető és irányítható ez a folyamat. A környezetbarát napelemes rendszerekkel tehát megspórolhatod a tankolással járó költségeket, ha elektromos autódat a napelemes rendszerhez tartozó inverterrel töltöd fel.

Így éri meg igazán elektromos autóra váltani! Autótöltés otthon

Háztartási fogyasztók

Amiért a napelemes rendszert érdemes telepíteni, azok a háztartási fogyasztók, melyek végül a villamos energiát felhasználják működésükhöz, megkönnyítve ezzel a mindennapjainkat. A mosógép, a porszívó, a televízió, a világítás, a számítógépek, a hajszárító vagy a kávéfőző mind-mind olyan eszközök, melyek nélkül már nehezen tudnánk elképzelni az életünket.

Kétirányú, ad-vesz mérőóra

Kétirányú mérésre alkalmas fogyasztásmérő, ami azt jelenti, hogy a fogyasztók által termelt energiát az áramszolgáltató veszi át, majd a termelt energia és a hálózatból felhasznált villamos energia közötti különbözetet fizetjük, ha pedig többlet termelés lép fel, azt visszakapjuk a szolgáltatótól. A mérőóra cseréje 3×16 amper alatt ingyenes, ha pedig korszerűsítésre van szükség, az plusz költséget eredményezhet.

Közcélú villamos hálózat

Olyan átviteli, termelői vagy elosztó hálózat, mely szükséges a villamosenergia-rendszer biztonságos és hatékony működéséhez, valamint a megújuló energiát termelő erőművek csatlakoztatásához.

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!