Hogyan válassz napelem céget?

Miért olyan fontos, hogy megfelelő napelem céget találj? Azért, mert nem csak a napelem rendszer telepítése számít, hanem minden, ami utána következik! Kérdezz sokat, hogy képbe kerülj Nagyon sok múlik azon, hogy milyen kivitelezőt választasz a napelem rendszeredhez. Hiszen ahhoz, hogy a napelem működéséből kihozd a maximumot, szakértelemre van szükség. A rendszer telepítésének lehetőségeit tökéletes szakértelemmel kell felmérni, és az sem mindegy, hogy hogyan helyezik fel a tartószerkezeteket és a paneleket. Tehát a rendszer megtervezése, elemeinek kiválasztása, és maga a kivitelezés is nagyon sokat számít. Emellett pedig az sem mindegy, hogy milyen minőségű napelemet választasz. Mennyire időtálló, tartós elemekből áll majd a rendszer. Hiszen az a cél, hogy évtizedekig kiszolgáljon téged. Mivel ez egy nagy kaliberű döntés, ezért úgy hozd meg, hogy egy kérdőjel sem marad a fejedben.  Már a napelemeket telepítő cég kiválasztáskor is kezdj el kérdezni. Ezzel akár magát a céget is fel tudod mérni. Nem csak a hozzáállásuk miatt számítanak a kérdéseid, hanem az is fontos, hogy minden olyan információ a birtokodba kerüljön, amely segíti meghozni a megfelelő döntést. Nagyon nehéz megítélnie egy laikusnak, hogy melyik cég megbízható. Az utóbbi időben pedig gombamód megszaporodtak a napelem cégek. Természetesen ez a jelenség egy reális piaci igényre adott válasz. […]

Miért olyan fontos, hogy megfelelő napelem céget találj? Azért, mert nem csak a napelem rendszer telepítése számít, hanem minden, ami utána következik!

Kérdezz sokat, hogy képbe kerülj

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen kivitelezőt választasz a napelem rendszeredhez. Hiszen ahhoz, hogy a napelem működéséből kihozd a maximumot, szakértelemre van szükség. A rendszer telepítésének lehetőségeit tökéletes szakértelemmel kell felmérni, és az sem mindegy, hogy hogyan helyezik fel a tartószerkezeteket és a paneleket. Tehát a rendszer megtervezése, elemeinek kiválasztása, és maga a kivitelezés is nagyon sokat számít. Emellett pedig az sem mindegy, hogy milyen minőségű napelemet választasz. Mennyire időtálló, tartós elemekből áll majd a rendszer. Hiszen az a cél, hogy évtizedekig kiszolgáljon téged. Mivel ez egy nagy kaliberű döntés, ezért úgy hozd meg, hogy egy kérdőjel sem marad a fejedben. 

Már a napelemeket telepítő cég kiválasztáskor is kezdj el kérdezni. Ezzel akár magát a céget is fel tudod mérni. Nem csak a hozzáállásuk miatt számítanak a kérdéseid, hanem az is fontos, hogy minden olyan információ a birtokodba kerüljön, amely segíti meghozni a megfelelő döntést.

Nagyon nehéz megítélnie egy laikusnak, hogy melyik cég megbízható. Az utóbbi időben pedig gombamód megszaporodtak a napelem cégek. Természetesen ez a jelenség egy reális piaci igényre adott válasz. Azonban a nagy számok törvénye szerint a minőség is felhígult. A tapasztalat hiánya, a nem megbízható és hozzá nem értő munkaerő, valamint a rossz minőségű napelemek elterjedése is rontja az általános színvonalat. Ezért fontos a tájékozódás. Hoztunk néhány támpontot, amely segíthet a megfelelő cég kiválasztásában.

Mire érdemes figyelni a napelem cég kiválasztásakor?

Nehéz elmagyarázni, hogy mire figyelj. A legfontosabb pontokat itt sorra vettük. Milyen régi a cég, milyen régóta dolgoznak a tervezők és kivitelezők ebben a szegmensben? Mennyire innovatív cégről van szó? Már az első beszélgetések során kiderülhet a hozzáállásuk. Rugalmasak, segítőkészek, igyekeznek tanácsokkal ellátni? Fontos, hogy az általad választott napelemes cég egyszerre legyen tapasztalt, és innovatív. Folyamatosan kövesse a technológiai fejlődést, alkalmazkodjon. Mindezekre a dolgokra nehéz rákérdezni, azonban ha elég szemfüles vagy, könnyen és gyorsan kiderülhet a napelem cég szemlélete. Fontos, hogy jól válassz, mert nagy a tét!

napelem cég

Mióta van a napelem cég a piacon?

Fontos kérdés, hogy mióta van a cég a piacon. Ha egy cég régóta fennáll, és régóta foglalkozik napelemekkel, akkor azt már tudhatod, hogy nem egy kérészéletű vállalkozás. Nagy eséllyel van tapasztalata, kapcsolatai és tőkéje. Hogy miért számít a tapasztalat? Ezt kár is magyarázni. Ismerik a termékeket, ismerik a technológiákat, sok dolgot kipróbáltak már, visszejelzéseik is vannak már telepített napelemrendszerekről. Ezért tudják, hogy milyen megoldás működik a gyakorlatban is. Miért fontosak a kapcsolatok? Mert egy napelem cégnek ismernie kell a gyártókat, ha pedig hosszabb ideje van a pályán, akkor ez magától értetődő. A cég gazdasági stabilitása is fontos, hiszen az az érdeked, hogy ne tűnjön el a kivitelező a piacról, miután feltelepítette a napelemrendszered. Mert az utánkövetés, a garancia is fontos.

Milyen alkatrészeket használnak a napelemes rendszerhez?

Nagyon sokat számít, hogy a megfelelő minőségű alkatrészeket használják. Mert ezek kipróbáltak, hosszú élettartamúak. Az igazán megbízható cégeknél jó minőségű, a piacon ismert és elismert napelemek, alkatrészek érhetők el. Mi kifejezetten támogatjuk a nyugati alkatrészek használatát, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a legjobb minőségű. legtartósabb termékek. Ezt bizonyítja az őket támogató szervizhálózat is, mely a gyártók felelősségteljes gondolkodását is mutatja. 

A napelem piacon most rengeteg új szereplő jelent meg, gyártók szintjén is. Sok új termék minősége kifogásolható. Ha nem szeretnéd, hogy rajtad  kísérletezzenek, olyan napelemet válassz, amely nem most jelent meg a kínálatban, ráadásul ismeretlen, kétes eredetű gyártó által forgalmazva. Ehhez pedig a napelemes cégek között is szét kell nézned: nem mindegy, ki mit használ, és mit szeretne neked eladni. Nem igaz?

Garancia és szervizpartnerek

Az egyik legjelentősebb szempont lehet a napelemrendszert telepítő cég kiválasztása során. Mert ahogy a bevezetőben írtuk: nem csak a telepítésig tart a napelemrendszer élete. Sőt, azután kezdődik csak igazán. Ezért fontos, hogy be legyél biztosítva. 

Miért? Mert sok olyan napelem céget találhatsz, ahol az eszközökre kapsz garanciát, ezen kívül semmilyen biztosítékod nincs a napelemrendszeredre. Ez persze megnyugtatóan hangzik, a gyártó cseréli az alkatrészt, és minden megy szépen tovább. A valóság azonban az, hogy egy-egy meghibásodott alkatrész pótlása nagyon nehézkes, lassú folyamat. Ha például nyáron megy tönkre a napelemrendszered, előfordulhat, hogy őszre sikerül megjavíttatnod, mert nem kapsz pótalkatrészt és nehezen találsz szerelőt. Ilyenkor pont a legnaposabb időszakot bukod el, tehát szinte az egész évnek annyi. De például, ha tönkremegy az invertered, és újat kapsz, az engedélyeztetését is újra kell indítanod. Ebben az esetben a szaldós elszámolás jogát is elveszíted.

Mi a biztosíték? Olyan napelem cégnél csináltass napelemet, amely része a szervizpartneri hálózatnak. Ez mit jelent? Ezek a cégek egyrészt olyan gyártókkal dologznak, melyeknek van Magyarországon terméktámogatása, de ennél is fontosabb, hogy a szervizpartneri hálózat részeként garanciát tud nyújtani a cég arra, hogy meghibásodás esetén a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban lép fel. Miért? Mert a szervizpartner tudja pótolni a tönkrement alkatrészt, sőt, azonnal kimegy kicserélni, ha probléma akad vele. Nem kell megrendelni, várni, szerelőt keresni. Azok a napelem cégek, akik szervizpartnerek egy-egy gyártónál, nem csak tartalék alkatrészekkel rendelkeznek, hanem a gyártó termékeinek javításához szükséges szaktudással is. Ugyanis a legnagyobb gyártók, akiknek szervizpartneri hálózatuk van, komolyan veszik azt. Szervizpartnereikkel, azaz a napelemes cég kijelölt szakembereivel tréningeket végeztetnek el. Folyamatosan ismerkednek az újdonságokkal, rendszeresen vesznek részt szerelési bemutatókon. Például szervíz szituációkat is gyakorolnak.

Tehát, ha olyan napelemes céget választasz, amely tudja számodra biztosítani ezt a támogatást, akkor nem kell félned attól, hogy nyáron, mikor fokozott terhelés éri a napelemrendszert, az meghibásodik és a napfényes órák számának csökkenéséig csak állsz és vársz!

A Greengeo nem csak a pályázatban nyújt segítséget, de a tervezés és kivitelezés mellett szervizeléssel is foglalkozik. 24 órás online távfelügyeletünknek köszönhetően rögtön ugrunk, ha baj van, és megoldjuk!

Összességében ezt gondoljuk a napelem cég kiválasztásáról. Kérdezz, gondolkodj, kalkulálj!

 

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!