Napelem rendszerek támogatása – mit érdemes tudni róla?

A napelemek egyre népszerűbbek, hiszen lehetővé teszik a saját megújuló energia termelését. A saját energia előállítása vonzó perspektíva, hiszen megvédhet minket az emelkedő energiaárak negatív hatásaitól, de ezen túlmenően a levegőminőségre és éghajlatra gyakorolt hatása sem mellékes. A napelem rendszerek köztudottan nem olcsók, ezért sokak számára csak akkor elérhetőek ha igénybe lehet venni valamilyen támogatást. Lássuk milyen lehetőségek vannak!

Hasonlítsuk össze a napelem rendszer építésére felvehető támogatásokat! 

A napelem területén nyújtott jelenlegi elérhető pénzügyi támogatások közül két fő lehetőséget érdemes megkülönböztetni: a 100%-os napelem támogatást  és az 50%-os otthonteremtési támogatást, mely többek között a napelem rendszerek telepítésére is felhasználható. 

A támogatásokról azonban tudni kell, hogy nem mindenki számára elérhetőek, az igénybevételéhez több feltételnek is meg kell felelni, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy sor megkötés is jár velük a technikai és egyéb paraméterekre vonatkozóan.

Mi az a 100%-os napelem támogatási pályázat? 

2021 év végén megjelent a 100%-os vissza nem térítendő támogatás. Az igényelhető összeg csak a tetőszerkezetre helyezett napelemes rendszer kiépítésére esetén bruttó 2,9 millió forint.


Kinek jó a 100%-os napelem támogatási pályázat?

A 100% -os támogatás igencsak jól hangzik, de sokakban azt a hamis illúziót kelti, hogy bárkinek ingyen lehet jól működő napelem rendszere, és a jövőben 0 forintos áramszámlája de ez koránt sincs így.
Először is vegyük figyelembe, hogy ez a támogatás kimondottan azoknak a családoknak jött létre, akik önerőből nem tudnának finanszírozni egy ilyen jellegű beruházást.
Éppen ezért pályázni kell a támogatásra és annak elbírálása bonyolult pontrendszer alapján történik. Mivel már a megírás és a benyújtás sem éppen egyszerű, ezért érdemes gyorsan áttekinteni, hogy kinek érdemes egyáltalán gondolkodni benne.:

Ki lehet esélyes a 100%-os napelem támogatási pályázat elnyerésére?

 1. Az évi adóbevallás alapján az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 4,85 millió Ft alatt marad és nincs köztartozása.
 2. Teljesen új, 0-ól indított napelem rendszerben gondolkodik
 3. Lehetőleg több 18 év alatti gyermeke van
 4. Előny, ha az ország fejlesztendő részein van az ingatlan
 5. A gyengébb minőségű, meghatározott méretű, olcsóbb napelem rendszer is megfelel az igényeinek.
 6. Lehetőleg 3 éven belül nem kívánja eladni azt az ingatlant melyen a támogatás megvalósul.

Ezt sem árt tudni a 100% napelem támogatásról:

 • A támogatási összeg a fajlagos költség által (485.645 Ft/kWp) korlátozva van, ez azt jelenti, hogy ebből a támogatási összegből csak egy gyengébb minőségű alacsonyabb árfekvésű napelem rendszer lesz elérhető.
 • Az általános ellátási gondok miatt, készlet hiánnyal kell számolni ezen a területen is. Ez azt jelenti, hogy a tőkeerős nagyobb cégek tudnak beruházni egy elérhető készletbe, amelyet nyilvánvalóan drágábban fognak eladni.
 • A beruházást csak olyan meghatározott vállalkozással valósítható meg, amely egy bizonyos kivitelezői listán szerepel.
 • Az erős inflációt a pályázat nem veszi figyelembe. A kiírás óta a napelemek ára, csakúgy, mint a szállítási költségek a munkabér költsége stb. jelentősen emelkedett. A támogatási összeg viszont ugyanannyi maradt, ez azt eredményezi, hogy csak gyengébb minőségű, olcsóbb rendszer lesz elérhető a támogatás keretében.
 • A kifizetés csak a beruházás megvalósulása után történik meg feltéve, ha mindent annak rendje és módja szerint rendben találnak. Tehát a beruházást valakinek előre meg kell finanszírozni, amit a kivitelezők az árak folyamatos emelkedése miatt egyre kevésbé akarnak bevállalni.
 • A korlátozott rendszer méret miatt a tervező és a kivitelező keze meg van kötve. Ráadásul csak olyan rendszer lehetséges melynél nem lesz túltermelés, így azt később értékesíteni sem lehet.
 • Az ingatlan 3 éven belül csak meghatározott feltételek mellett adható el, egy újabb hosszadalmas ügyintézéshez kötötten.
 • A pályázatírás költségeire nem jár támogatás ebben a pályázatban, így azt vagy magad készíted el, vagy számolni kell a 150 és 300 ezer forint között mozgó pályázatírási díjjal. A korábbi fogyasztás mértékét bizonyítani kell, amennyiben ez nem lehetséges, úgy energetikai tanúsítványt kell készíttetni, amelynek költsége nem elszámolható.
 • Az ügyintézés bonyolult és hosszan tartó ügyintézési folyamattal jár.

Ha a fentiek elvették volna a kedvedet, vagy csak egyszerűen nem vagy jogosult az igénybevételére, akkor az 50%-os otthonfelújítási program által nyújtott támogatás lehet még az alternatíva. 


Mi az az 50%-os otthonfelújítási program? 

Az 2021. január 1-én életbe lépett otthonfelújítási program az ingatlan felújítására, bővítésére, korszerűsítésére, a beruházás költségéket 50%-ra lehet igénybe venni. A maximum támogatási érték 3 millió forint.


Kinek jó az 50%-os otthonfelújítási program napelem rendszer finanszírozására?

 1. Rendelkezik 25 év alatti gyermekkel
 2. Jövedelmi korlátozás nincs, de köztartozásos nem lehet.
 3. Előre meg tudja finanszírozni a napelem rendszer kiépítésének költségeit
 4. Minőségi és komplex napelem rendszerben gondolkodik, mely a saját ellátásodon kívül akár az elektromos hálózat felér is tovább értékesíthető.


Az 50%-os otthonfelújítási programról tudni érdemes:

 • Fajlagos költséggel itt is számolni kell, de mivel a rendszer méret nem meghatározott ezért összességében ez a korlátozás jóval nagyobb mozgásteret tesz lehetővé a beépített rendszerek minősége tekintetében.
 • A beruházás teljes költségét itt is előre meg kell előlegezni, aminek a egy részét utólag lehet visszaigényelni, a meghatározott feltételek szerint.
 • Fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra vehető igénybe, ami azért lehet érdekes, mert a valóságban a napelem esetében a költségek nem ilyen arányban oszlanak meg, az anyagköltség jóval nagyobb arányú. Nem árt tudni, hogy a végén az elszámolásnál az igénybe vevőnek ez hátrányos lehet.
 • Előny viszont, hogy az ügyintézés és a támogatás igénybevételével járó dokumentáció teljes egészében intézhető elektronikus úton, de az ügyintézési idővel itt is számolni kell.


Most akkor kell nekünk a támogatás vagy nem?

 • Az áram világpiaci árának emelkedése kihatással lesz itthon is a megújuló energiaforrások iránti keresletre, várhatóan mindenki sokkal többet fog foglalkozni az áramszámlával, mint előtte és nem csak a környezetvédelmi szempontok fogják gondolatainkat a napelemes rendszerek felé terelni.
 • A jelenleg elérhető pályázati programok azt sugallják, hogy ingyen vagy féláron lehet hozzájutni egy nagy értéket képviselő beruházáshoz, mely segítségével a későbbiekben akár fittyet is hányhatunk az áram számlára.
 • Ez akár igaz is lehet, de legelőször is el kell fogadni, hogy ezek a lehetőségek nem mindenki számára érhetőek el, és azt is, hogy a támogatásért cserébe számolni kell a tervezéssel és a kivitelezéssel kapcsolatos nem kevés megkötésre is és az adminisztrációra fordított időre és bosszúságra.

Mindezek ellenére érdemes igénybe venni, mert a napelem rendszer hosszú távon mindenképpen megéri a pénzt és a fáradságot, különösen akkor amikor környező országokban élők a rezsiköltségek tekintetében már szembesülnek is az elektromos áram és a gáz világpiaci drágulásával és várhatóan a jövőben ránk is ugyanez vár.

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!