Okos mérés és intelligens energiamenedzsment – Így használhatja ki még jobban a megtermelt napenergiát!

Az adatok egyre fontosabb szerepet játszanak az élet minden területén, és nincs ez másképp az energetikában sem. Egyelőre kevés vállalat él vele, pedig a különféle okos mérési megoldásokkal és intelligens energiamenedzsmenttel jelentősen, akár 20-40 százalékkal több használható fel a napelemek által megtermelt energiából, mint mérések és optimalizálás nélkül. Most megmutatjuk, mik ezek a megoldások, és hogyan segíthetik a vállalatokat a hatékony energiagazdálkodásban.

A vállalkozások körében egyre nagyobb az igény arra, hogy csökkentsék energiaköltségeiket és az áringadozásoknak való kitettségüket. Noha egy napelemes beruházás már önmagában fontos lépés a gazdaságos zöldenergia-használat felé, számos olyan intelligens megoldás van, amellyel optimalizálható az energiafogyasztás és tovább növelhető a saját magunk által megtermelt energia felhasználásának aránya.

A digitalizáció – okos mérés, analitikai szoftverek – segítségével ugyanis ma már részletesen megismerhetők a fogyasztási mintázatok és az esetleges hálózati anomáliák. A fogyasztás mélyebb ismerete segíti az energiamegtakarítási lehetőségek beazonosítását, az automatizált energiamenedzsment rendszerek bevezetésével pedig a működés tovább optimalizálható. Röviden: sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb energiafelhasználás alakítható ki.

Okos méréssel a hálózati problémák is orvosolhatók

Képzeljünk el egy gyártócéget, ahol okos mérés segítségével a termelési folyamatokat optimalizálják. Ha a műszakokat a napelemes termeléshez igazítják, például nem a hagyományos 6-14 óra közötti sávban dolgoznak, hanem 10-18 óra között, akkor jelentősen akár 20-40 százalékkal is többet használhatnak fel a megtermelt energiából, mint mérések és optimalizálás nélkül. Ugyanígy optimalizálható a várható napelemes energiatermelés függvényében egy csarnok, vagy irodaház fűtése/hűtése egy előzetesen meghatározott hőmérsékleti toleranciasávon – például 19-21°C – belül.

Az okos mérés tehát kulcsfontosságú az energiafogyasztás finomhangolásában. Azok a vállalkozások, amelyek ilyen eszközöket alkalmaznak, részletes adatokat kaphatnak gépeik, energiafelhasználásáról. A mérésekkel azonosíthatók a fogyasztási problémák, például, ha egyes berendezések a tervezettnél jóval több energiát használnak fel, illetve felfedhetők a hálózati anomáliák – rossz kötések, elosztók, ingadozó feszültség stb. –, amely a gépek élettartamát is lerövidíthetik. A szoftverekkel kiegészített okos mérők lehetővé teszik az áramfelhasználás áttekinthető megjelenítését, gondoskodnak a különböző energiaáramlások összehangolt irányításáról, ezáltal optimalizálva a teljes energiagazdálkodást.

Mennyivel csökkenhet az energiafogyasztás?

Hogy mekkora mértékben javulhat az energiafelhasználás az okos mérés segítségével, az alapvetően az adott vállalkozás tevékenységétől, fogyasztási szokásaitól, illetve attól függ, hogy hány helyen és milyen módon tudjuk mérni a fogyasztást,  és mit kezdünk az adatokkal. 

Ha a mérések eredményét összevetjük a napelemes rendszer következő 72 órában várható termelésével, és ennek alapján menedzseljük az energiafelhasználást, azzal komoly, éves viszonylatban sokmilliós összegeket lehet megtakarítani.

Autótöltés? Csak okosan!

Szintén az energiafelhasználás optimalizálását segíthetik az intelligens járműtöltési megoldások.

Okos rendszerünkkel rugalmasan alakítható az autók töltése a vállalkozás aktuális energia-szükségletéhez és termeléséhez, vagy az autózási igényekhez igazítva. A rendszer intelligensen követi a hálózatba kapcsolt egyéb berendezések energiafogyasztását is, és összehangolja azt a járművek töltésével, megakadályozva a hálózat túlterhelését.

Megoldásaink emellett lehetővé teszik a járművek töltését tisztán napelemes rendszerből, a hálózatból, illetve hibrid üzem esetén is, biztosítva, hogy az autó mindig az aktuálisan legolcsóbb energiával közlekedhessen.

Hogyan növelhetjük tovább az önfogyasztást?

Nemcsak okos méréssel javíthatjuk a napelemek által megtermelt energia felhasználásának arányát, hanem különféle tárolási megoldásokkal is. A melegvizes tárolás például jó kiegészítő képesség lehet a hétvégén, vagy üzemszünet idején fel nem használt napenergia hasznosítására. Ez elsősorban olyan speciális iparágakban, tevékenységi körökben jelent segítséget, ahol sok melegvízre van szükség, például technológiai melegvízre, mosáshoz, vagy biztosítani kell a munkatársaknak fürdési lehetőséget munka előtt/után, de akár fűtéshez is felhasználható. Így nem vész el az energia, illetve akkor is rendelkezésre áll, amikor nem süt a nap.

Az akkumulátoros energiatárolás a következő időszak egyik legfontosabb trendje lesz a vállalatok körében. Elsősorban azoknak a cégeknek érdemes beruházni energiatárolókba, amelyek fogyasztása nem teljesen esik egybe a napelemes termeléssel, például éjszakai műszakok, éjszakai magas fogyasztás (hűtés, fűtés, szállítójárművek töltése stb.) miatt. A saját napelemes rendszer által megtermelt energia eltárolásával érdemben növelhető az önfogyasztás mértéke, ezáltal csökkenthetők az energiaköltségek.

Intelligens energiamenedzsment a Green Geo-val

Intelligens energiatárolási, okos mérési  automatizálási megoldásainkkal biztosítjuk, hogy a napelemes rendszer által megtermelt energia sose vesszen kárba, akkor és ott álljon rendelkezésre, ahol éppen szükség van rá. Vállaljuk komplex, többféle tárolási és felhasználási móddal – melegvizes, vagy akkumulátoros tárolás, e-autótöltés – rendelkező rendszerek tervezését és kivitelezését, az energiafelhasználás automatizálásának kialakítását.

Csapatunk évtizedes tapasztalattal rendelkezik az okos mérés és az energiamenedzsment területén, és készen állunk arra, hogy segítsünk a vállalkozásod számára legmegfelelőbb megoldások kiválasztásában és megvalósításában.

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!