Esettanulmány: családi házban működő vállalkozás napelemes rendszere

Vállalkozás, kis üzlethelyiséggel? Hogyan válts napelemes rendszerre kisfogyasztóként? Hogyan hozz jó döntést? Bemutatjuk egy fodrászszalon esetén keresztül. Fodrászat családi házban Tavaly tavasszal felkeresett minket egy fodrászat tulajdonosa. Kiderült, hogy a saját kis üzlet a pest-megyei családi házuk földszintjén kialakított helyiségben működik. Ide szerettek volna napelemes rendszert készíttetni, hogy kiváltsák a vállalkozás egyre jobban növekvő villanyszámláját. A fodrászszalon pár éve nyílt, már kiforrott ügyfélkörrel rendelkezett, mikor felkerestek minket. A családi ház földszintjén, külön bejárattal kialakított divatos üzlet a feleség régi álma volt. Szeretett volna független lenni, saját szalont nyitni,  ahelyett, hogy a közeli nagyvárosba ingázik naponta, és széket bérel egy központi helyen lévő, ezért drága fodrászüzletben.  Az álom valóra vált, és 1-2 év alatt széles ügyfélkört épített ki a környéken. Azonban az elmúlt évek nyomot hagytak, egyre nehezebben működött a vállalkozás. Ám szerencsére végül a vendégek száma növekedésnek indult, így a nehezebb időszakokat végül átvészelték. Azonban a tavalyi energiaár robbanás eredményét még ez a kis szalon is megérezte. Hiába lett egyre több a vendég, mert a bevétel egyre nagyobb részét vitte el az üzlet rezsije. Hiszen munka közben folyamatosan szükség van áramra, és a költségek a vendégek számával növekednek. Ez a felismerés vezetett a nagy döntéshez: napelemes rendszer telepítésével oldják meg […]

Vállalkozás, kis üzlethelyiséggel? Hogyan válts napelemes rendszerre kisfogyasztóként? Hogyan hozz jó döntést? Bemutatjuk egy fodrászszalon esetén keresztül.

Fodrászat családi házban

Tavaly tavasszal felkeresett minket egy fodrászat tulajdonosa. Kiderült, hogy a saját kis üzlet a pest-megyei családi házuk földszintjén kialakított helyiségben működik. Ide szerettek volna napelemes rendszert készíttetni, hogy kiváltsák a vállalkozás egyre jobban növekvő villanyszámláját. A fodrászszalon pár éve nyílt, már kiforrott ügyfélkörrel rendelkezett, mikor felkerestek minket. A családi ház földszintjén, külön bejárattal kialakított divatos üzlet a feleség régi álma volt. Szeretett volna független lenni, saját szalont nyitni,  ahelyett, hogy a közeli nagyvárosba ingázik naponta, és széket bérel egy központi helyen lévő, ezért drága fodrászüzletben. 

Az álom valóra vált, és 1-2 év alatt széles ügyfélkört épített ki a környéken. Azonban az elmúlt évek nyomot hagytak, egyre nehezebben működött a vállalkozás. Ám szerencsére végül a vendégek száma növekedésnek indult, így a nehezebb időszakokat végül átvészelték. Azonban a tavalyi energiaár robbanás eredményét még ez a kis szalon is megérezte. Hiába lett egyre több a vendég, mert a bevétel egyre nagyobb részét vitte el az üzlet rezsije. Hiszen munka közben folyamatosan szükség van áramra, és a költségek a vendégek számával növekednek.

Ez a felismerés vezetett a nagy döntéshez: napelemes rendszer telepítésével oldják meg a növekvő villanyszámla problémáját. Tehát nekünk erre kellett megoldást találnunk. Egy nagyobb családi ház és egy kicsi, de annál nagyobb fogyasztású üzlethelyiség fogyasztásának kiváltására!

képünk illusztráció

Milyen rendszert választottunk?

A ház alapterülete kb 140 nm, a fodrászat pedig 25 nm.  A családi ház fogyasztása kb. 600 kWh havonta, ez a jelenlegi árakon nagyjából 42 000 Ft-os villanyszámlát jelent. A kalkulációk alapján a fodrászat, ha sok a vendég, akkor majdnem ugyanannyi fogyasztást tud produkálni. Ezért kellett valamit lépni. Kifejezett kérése volt a családnak, hogy olyan napelemrendszert építsünk ki nekik, amely bővíthető. 

A speciális igény miatt a Fronius GEN24 10 kW-os hibird invertert ajánlottuk nekik. A cseréptetőre 34 db 380W-os napelem került. Ez egy prémium kategóriás napelemes rendszer, melynek terveink szerint hatékonyan kell tudnia kiváltani a családi ház és a vállalkozás fogyasztását, hosszú-hosszú évtizedeken keresztül. Az ügyfél visszajelzései alapján ez be is jött, nagyon elégedett, és a vállalkozásán is segítettünk.

Hogy alakul a napelemes rendszer megtérülése?

A családi ház esetében a lakossági 70 Ft / kWh ár a kiindulási alap. Ha a lakóház és a fodrászat is kb. 600-600 kWh-t fogyaszt egy hónapban, akkor az összes fogyasztásuk 1200×12, azaz 14 400 kWh. Ez pedig kicsivel több, mint 1 000 000 Ft villanyszámla egy évre. A beruházás megtérülése ez esetben kb. 6 év, ha az áram árát változatlannak tekintjük.

Mi tehát a tanulság? Hogy egy kis fogyasztó és egy kisebb vállalkozás életét is megkönnyítheti a napelemrendszer. Minden esetben fontos, hogy testreszabott megoldást keressünk, hiszen minden egyes épületből a lehető legtöbbet kell kihozni ahhoz, hogy kimaxoljuk a napelemes rendszerben rejlő lehetőségeket. 

Mi a jó minőségű napelemrendszerben hiszünk, mert hosszútávon a komolyan megtervezett, minőségi alapanyagokból készült, időtálló termékek fognak tudni jól teljesíteni. Olyan rendszert rakunk össze ügyfeleinknek, melyek minőségéhez a nevünket adjuk!

Ezt bizonyítják a hozzánk érkező ügyfélvisszajelzések is, az olyanok, mint például ez is:

“Remek cég, remek csapattal. Ők adták a legjobb műszaki tartalmú ajánlatot, mindenről korrekt tájékoztatást adtak előre. Nem derültek ki rejtett költségek, gyorsan reagálnak, pontosan és időben történt a kivitelezés, az ügyintézésben mindent flottul intéztek. A munkálatok során precízen dolgoztak, látszott, hogy szeretik a munkájukat. Nem volt semmi, amibe bele tudnék kötni. Sok cég példát vehetne róluk… 🙂 “

(Pethő Dávid)

Ezért ha napelemes rendszer kialakítását tervezed, akár családi házban kialakított kisebb helyiség, bolt, kisebb iroda ellátására, bátran keress minket, hisz erre is tudunk megoldást!

forrás: trustindex

Iratkozz fel…

Légy naprakész a pályázatokkal, a technológiai újdonságokkal és a szabályozással kapcsolatban.
Nem küldünk felesleges levelet!

  Legújabb bejegyzéseink

  Otthonodban
  egyre több berendezés

  működik elektromos árammal, hosszútávon minél több villamos energiára lesz szükséged ezek fenntartásához.

  Most válts

  megújuló energiára,
  50%-os támogatással!

  Ajánlatot kérek

  Legolvasottabb bejegyzéseink

  Arra biztatunk, gondolkodj előrelátóan,

  vázold fel, mi minden használati eszközöd áramellátását váltanád fel a közeli és távoli jövőben napelemes rendszerrel, majd kérj tőlünk javaslatot akár komplett, vagy csak autótöltésre, medencefűtésre alkalmas napelemes rendszer kialakításához.

  Napelem kisokos

  Elbírja-e a tetőm a napelem modulok súlyát?

  A tetőket úgy tervezik, hogy a vastag hótakarót is biztonsággal elbírják. A napelem modulok tömege ehhez képest jóval kisebb, valamint nagy felületen oszlik el (kb. 15-20 kg/m2), így nem veszélyezteti a tetőszerkezet stabilitását.

  Ideálisak-e hazánk adottságai napelemmel történő energiatermeléshez?

  Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a beeső napsugárzás éves összege pedig 1300 kWh/m2. Az érkező napsugárzás szempontjából legkedvezőbb adottságokkal az Alföld bír, az északi és nyugati határ menti területek mérsékelten jók. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a napelemes rendszerek hatásfoka és ára is egyre kedvezőbb. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 120 kW-ra).    

  Miért jó a napenergia hasznosítása?

  • Mert a napenergia tiszta, környezetkímélő energiaforrás, azaz felhasználása nem jár káros anyag kibocsájtással.
  • Mert csökkenti a fosszilis energiaforrásoktól, valamint a más országoktól való energiafüggést.
  • Mert a napelemes rendszerek az egyéni igények figyelembe vételével rugalmasan tervezhetők, így könnyen összeállíthatjuk a fogyasztáshoz mérten legoptimálisabb rendszert.
  • Mert a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a napelemek gyártási költsége folyamatosan csökken, ennek megfelelően a megtérülési ideje is lerövidül.
  • Mert a napelemes rendszer telepítését követően az energia jóformán ingyen van, a rendszer működtetése és fenntartása egyszerű, és csak minimális karbantartást igényel.
  • Mert a nyáron megtermelt villamosenergia többletet télen ingyen visszakapja, és felhasználhatja.

  Milyen szabályai vannak a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozásának és hálózat használatának?

  A háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) hálózatra csatlakoztatásának és hálózat használatának szabályait a 273/2007. Kormányrendelet szabályozza, melynek legfontosabb pontjai az alábbiak. A napelemes rendszerünk mint háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát az adott csatlakozási ponton értékesítő villamosenergia szolgáltató köteles átvenni (4. §). A háztartási kiserőmű üzembe helyezésének szándékáról a rendszer alapvető műszaki adatait is tartalmazó írásbeli vagy elektronikus igénybejelentésben tájékoztatni szükséges a szolgáltatót (5. § (3)), továbbá a felhasználó köteles nyilatkozni arról, hogy kíván-e villamos energiát betáplálni a közcélú hálózatba, vagy kizárólag saját villamos energia fogyasztásának kielégítése érdekében kíván villamos energiát termelni (5. § (4)). Ha a csatlakozási ponton a közcélú hálózatba villamos energia betáplálás is zajlik, akkor a villamosenergia szolgáltató elszámolási időszakonként a hálózatba összesen betáplált és vételezett villamos energia vonatkozásában a felek megállapodása szerint havi, féléves vagy éves szaldó elszámolást alkalmaz (5. § (5)). Az elszámolási időszak során a betáplált villamosenergia-teljesítményt a villamosenergia-vásárlási szerződés alapján értékesített villamosenergia átlagos termékáron a háztartási méretű kiserőmű üzemeltetőjével jogviszonyban álló villamosenergia szolgáltató megvásárolja (5. § (6)).

  Milyen típusú napelemes rendszerek léteznek?

  Alapvetően két típust különböztetünk meg aszerint, hogy az hozzá van-e kapcsolva a villamos hálózathoz, vagy nem. A kész napelemes rendszerek több mint 95%-a hálózatra kapcsolt rendszer. Ekkor a napelemek által termelt egyenáram 230V/50Hz-re történő átalakítását, valamint a hálózati visszatáplálást egy inverter szabályozza. A rendszer részét képező kétirányú mérőórát az áramszolgáltató biztosítja. Az ún. szigetüzemű rendszerek kiépítése akkor indokolt, ha a közelben nincs villamos hálózat, illetve kiépítése nagyon költséges lenne. Ekkor a napelemes rendszer önálló, áramszolgáltatótól független áramellátó egységként működik. E rendszerek jóval drágábbak a plusz eszközigény miatt (akkumulátortelep, töltésvezérlő, speciális inverter, stb.).    

  Szükséges-e engedély napelemes rendszer telepítéséhez?

  Háztartási méretű kiserőmű (vagyis maximum 50kVA teljesítőképességű berendezés) esetén egy igénybejelentő nyomtatványt, valamint egy csatlakozási dokumentációt kell eljuttatnunk az áramszolgáltatóhoz a hálózatra való csatlakozás előtt. A szolgáltató a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvénynek megfelelően a csatlakozási kérelmet köteles jóváhagyni, amennyiben az megfelel az előírásoknak, és a csatlakozási feltételek adottak. Ekkor megkezdődik a berendezés telepítése, a kétirányú mérő felszerelése, végül az üzembe helyezés. A folyamat az igénybejelentéstől a mérő felszerelésig 6-8 hét alatt zajlik le. Az 50 kVA-nél nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítése esetén azonban az építésügyi hatóság engedélye szükséges, emellett ugyanúgy értesíteni kell az illetékes áramszolgáltatót is. Megjegyzés: Egy 4-5 kVA kapacitású napelemes berendezés által megtermelt energiamennyiség képes fedezni egy átlagos lakás éves áramfogyasztását.    

  Tud-e kárt okozni a napelem modulokban egy jégeső?

  A napelem modulok ellenállnak az Európában “szokványos” jégesőknek, azaz a néhány cm átmérőjű jég nem okozhat kárt a strapabíró üveglapokban (erre a gyártók garanciát is vállalnak), ugyanakkor nem árt számolnunk az extrém időjárási jelenségekkel, amelyek által esetlegesen okozott anyagi kár ellen az épület/lakás biztosításának a napelemekre történő kiterjesztésével készülhetünk fel.

  Van-e jelentősége annak, hogy milyen márkájú eszközöket választunk?

  Igen, van. Egyrészt a napelem modulokat érdemes megbízható, ismert gyártóktól beszerezni, mellyel minimalizálhatjuk az esélyt, hogy a márka esetleges megszűnésével a garancia elvesszen. Másrészt az áramszolgáltatók csak az engedélyezett inverterek listáján szereplő eszköz hálózatra kapcsolását hagyja jóvá. Természetesen cégünk ezeket a szempontokat szem előtt tartva állítja össze a Neked leginkább megfelelő rendszert.

  További bejegyzések

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  Új napelemes pályázatok cégeknek – mutatjuk mi várható!

  70%-os vissza nem térítendő támogatás napelemre feldolgozó üzemeknek Már a csőben van az az 150 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatást nyújtó pályázat, amely Feldolgozó üzemek komplex fejlesztését szolgálja. A teljes keretből 5 milliárd forint...

  bővebben
  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  Energiatárolás vállalkozásoknak? Kinek, és mikor éri meg? 

  A napelemes betáplálási stop másfél évvel ezelőtti meghirdetésével egyidőben új fogalom lett része a mindennapjainknak. Az energiatárolás korábban kevesek kiváltságának számító technológiája egyszerre kulcsfontosságú megoldássá lépett elő a klímasemlegesség felé...

  bővebben

  Ismerd meg szolgáltatásainkat

  Üzemeltetés, szerviz

  • Erőművi rendszereknél elengedhetetlen a folyamatos online felügyelet.
  • Szerviz szolgáltatásunk keretében más cégek által telepített napelemes rendszerek karbantartását is vállalljuk.

  Személyes helyszíni konzultáció

  • A konzuláció során a tervezéshez szükséges minden egyedi igényt és helyszíni sajátosságot felmérünk.
  • Kihívásokat vállaló csapatunk nem riad vissza a nem hétköznapi megoldásoktól.

  Elektromos autótöltés 

  • Elektromos autódat jelentősen olcsóbb otthon tölteni, mint közterületen.
  • Válts te is saját energiaforrásra: töltsd elektromos autódat napenergiából smart gyorstöltő segítségével!

  Napelemes tanácsadás

  • Komplex napelemes tanácsadásunk segít növelni otthonod energiahatékonyságát.
  • Igényelj tanácsadást az épület tervezési fázisában, így felesleges átalakítási munkától óvhatod meg magad!

  Kiemelt munkáink

  Név: Pataki Ádám
  Telepítés éve: 2020
  Helyszín: Halásztelek

  Az újépítésű családi ház teljes áram- és fűtésigényét fedi le a 25 db monokristályos panellel és Fronius inverterrel dolgozó rendszer. A napelemeknek köszönhetően már a beköltözés pillanatától kezdve szinte teljes mértékben emissziómentes lett az energiaellátás. 

  Név: Esterházy Miklós iskola
  Telepítés éve: 2019
  Helyszín: Dombóvár

  Több tucat iskola és kórház tetejére telepítettünk már napelemes rendszert. Ez a néhány tucat modul a szakképző centrum műhelyeinek megújuló áramellátásért felel, és részese annak a 3 db egyenként 50 kW-os erőműnek, amit a városban építettünk. 

  Név: Jakócs Gábor
  Telepítés éve: 2017
  Helyszín: Isaszeg

  A 3 kW-os napelemes rendszer látja el árammal a teljes épületet, mely Gábor lakástekerékpénztári megtakarításából valósult meg. Így egyrész nem kellett hirtelen nagy összeget mozgósítani, másrészt az évek óta gyűjtögetett pénzt az otthona fejlesztésére tudta költeni.

  Csökkentsd te is rezsiköltséged,

  megújuló energiaforrásból és csatlakozz ügyfeleinkhez.
  Napelemes rendszered most 50%-os támogatással építheted ki!

  Másról olvasnál?

  Küldd el ötleteidet!

  Örömmel fogadunk minden ötletet és témát , amelyről szívesen olvasnál!