Nem csak költségmegtakarítás miatt érdemes belevágni!

Természeti adottságok

Hazánk adottságai a napenergia-hasznosítás szempontjából kedvezőbbek, mint sok európai országé: az évi napsütéses órák száma átlagosan 2000, a napsugárzás által 1 m2 felületre 1 év alatt kb. 1300 kWh energia érkezik. Érdemes elgondolkoznunk azon, hogy az ország egész területére éves szinten napsugárzás formájában érkező napenergia közel 400-szorosa az éves energia felhasználásunknak. Ráadásul számos előnye van egy fotovoltaikus rendszernek: nem környezetszennyező, nem tartalmaz mozgó-kopó alkatrészeket, kevés karbantartást igényel, nem igényel felügyeletet, az átlagos élettartama 20-30 év, továbbá alacsony üzemeltetési költségekkel jár.

 

Miért nincsen minden házon napelem?

napelem ár alakulása

 

Sokan azt gondolják: azért, mert rendkívül drága, így csak egy szűk réteg számára elérhető. Pedig az utóbbi években a szolár piacon bekövetkezett változások megcáfolják ezt a kijelentést. Ma a napenergia az egyik legígéretesebb megújuló energiaforrás a világon, emiatt az első szolár panelek megjelenése óta eltelt néhány évtized alatt hatalmas technológiai fejlődés következett be, melynek egyik legfontosabb és legkézzelfoghatóbb következménye a napelemes rendszerek hatásfokának növekedése, valamint a napelemek gyártási költségének folyamatosan csökkenése. 2006 óta nagyjából a negyedére csökkent a napelemes rendszerek ára (ld. diagram), mely egyértelműen serkentőleg hatott a szolár piaci viszonyokra. A gyártási költségek csökkenésének köszönhetően a napelemes rendszerek megtérülési ideje is jelentősen lerövidült. Ezt a folyamatot továbbá a nagy gyártók közötti piaci verseny is elősegíti.

 

 

Megtérülés

Az, hogy a kiépítési költség mennyi idő alatt térül meg, természetesen nagyban függ a telepítési adottságoktól, azaz a rendszerbe épített eszközök hatásfokától és árától, a rendszer típusától (mivel egy szigetüzemű rendszer kiépítése átlagosan 30-50 %-kal drágább, így a megtérülési idő is hosszabb), a villamos energia árától, illetve az esetleges külső forrásoktól (pl. pályázat, állami támogatás).

Ma Magyarországon egy átlagos háztartás 1-2 millió forint közötti költséggel válthatja ki villanyszámláját  (összehasonlításképpen: 5-6 éve ez az összeg kb. 7-8 millió forint volt). Általánosan azt mondhatjuk, hogy optimális esetben a napelemek nagyjából 8 év alatt termelik vissza a befektetett árukat. Élettartamuk ugyanakkor kifejezetten hosszú, több évtized, melyet bizonyítja a gyártók által a termékeikre vállalt 10-25 év garancia.

Továbbá a napelemek a garancia lejárta után is tovább termelik az áramot. A maximális élettartamra vonatkozóan csak becslést tehetünk, mivel az első felszerelt napelemek a mai napig működőképesek. Az inverterekre a gyártók többsége 1-5 év garanciát vállal, élettartamát tekintve kb. 10-15 évre lehet tervezni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a 20 éves élettartam is elérhető.

 

Jövő

 

napelem család boldogság

A megtérülést követően tehát még több évtizeden keresztül működőképesek, és kiváltják a teljes villanyszámlát, vagyis a befektetett összeget többszörösen visszahozzák. Ugyanakkor azt is szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a napelem nem csupán pénzügyi befektetés: erősíti bennünk az energiatudatos gondolkodást, ami jó hatást gyakorol fogyasztói szokásainkra.

Azt, hogy a napelemes rendszerek előnyeit hazánkban is egyre többen felismerik, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a napenergiát hasznosító háztartási méretű kiserőművek teljesítménye 2008-tól 2013-ig, azaz mindössze öt év alatt közel 86-szorosára nőtt országos szinten (363 kW beépített teljesítményről 31 MW-ra). A teljes kapacitásból 10,4 MW-ra tehető a háztartási kiserőművek teljesítménye, amely 1440 háztartási méretű naperőműnek felel meg. Tavaly pedig a napelemes rendszerekkel történő energiatermelés további 20 százalékkal nőtt.

 

Csatlakozzon Ön is a napenergiát hasznosítók egyre bővülő köréhez! Felmerülő kérdéseivel kapcsolatban forduljon hozzánk!Kérdését elküldheti az iroda_KUKAC_greengeo_PONT_hu címre vagy felkereshet minket a kapcsolat menüponton keresztül. Ha még nincs napelemes rendszere, de szeretné, hogy többet ne kelljen fizetnie a villamos energiáért kérjen ajánlatot tőlünk! Amennyiben érdekli, hogyan áll össze egy napelemes rendszer részletes anyagot talál itt. A napelemes piac újdonságaival kapcsolatban megjelenő híreket, információkat kövesse nyomon facebook oldalunkon: